10 порад молодим від тих, кому за 40

«Якби я міг повернутися назад і почати все спочатку, я б почав харчуватися здоровою їжею і займатися спортом без зупинки. Тоді я знаходив собі виправдання, але не уявляв наслідки».
Письменник і підприємець Марк Менсон звернувся до передплатників свого блогу старше 37 років з проханням поділитися своїм життєвим досвідом.
1. Починайте піклуватися про своє здоров’я зараз, без зволікання
Ваш розум вважає себе на 10-15 років молодшим реального віку вашого тіла. Ваше здоров’я піде швидше, ніж ви думаєте, а ви навіть не встигнете цього помітити. Ваше тіло не ламається раптово в один прекрасний день, воно поступово непомітно руйнується протягом багатьох років. За наступні 10 років вам слід уповільнити цю руйнацію.
2. Не спілкуйтеся з людьми, які погано до вас ставляться
Навчіться говорити «ні» людям, діям і зобов’язанням, які не несуть ніякої цінності для вашого життя. Не терпіть людей, які не впливають на вас добре. Не терпіть їх заради фінансових вигод. Не терпіть їх за емоційними причинами. Не терпіть їх заради блага своїх дітей або вашого власного блага.
Зазвичай люди долають власні обмеження, тому що їм здається важким образити чужі почуття, або вони потрапляють в пастку, бажаючи змінити іншу людину, сподобатися їй або змусити її краще ставитися до себе. Це ніколи не працює. Двадцятирічним світ здається відкритим, наповненим можливостями, а брак досвіду змушує їх чіплятися за людей, навіть якщо ті не заслуговують цього. Але тридцятирічні вже дізналися, що хороші відносини виникають з великими труднощами, що в світі завжди вистачить людей, з якими варто дружити, так що немає жодної причини витрачати свій час на людей, які не підтримають нас на нашому життєвому шляху.
3. Ставтеся добре до тих, хто вам небайдужий
Трагедії трапляються в житті кожного, в колі сім’ї та друзів кожної людини. Будьте людиною, на яку в такі моменти можна розраховувати. Проміжок між тридцятьма і сорока роками — десятиліття, коли з вами і вашими близькими починає відбуватися багато проблем, про які ви могли навіть не думати. Батьки вмирають, ваші дружини вмирають або зраджують, діти продовжують з’являтися на світ, друзі розлучаються… Список не має кінця. Ви не уявляєте, напевно, як сильно можна допомогти людині в такий час, просто побувши з нею, вислухавши, не засуджуючи.
4. Всього на світі ви не досягнете — сфокусуйтеся на тому, що у вас виходить дійсно добре
У житті все будується на компромісах. Ви жертвуєте чимось одним, щоб отримати інше, і не можете отримати і те, і інше разом.
Більшість людей вибирають свою кар’єру на рубежі двадцятиріччя, і, як і безліч інших зроблених виборів, цей часто виявляється помилковим. Потрібні роки, щоб знайти те, що у нас дійсно добре виходить і приносить задоволення. Краще сфокусуватися на своїх головних достоїнствах і доводити їх до максимуму рік за роком, ніж досягти успіху наполовину в чомусь іншому.
5. Не бійтеся ризикувати, ви все ще можете змінитися
Хоча до 30 років більшість вважає, що повинні дотримуватися обраного шляху, ніколи не пізно почати все з початку. Суспільство вимагає від нас «визначитися» до 30 років — з кар’єрою, сімейним станом, фінансовим становищем і т.д. Однак більшість з тих, що відповідали на питання Марка Менсона, стверджують, що не можна дозволяти очікуванням від «дорослої людини» заважати вам ризикувати і починати все з початку.



6. Ви повинні продовжувати рости і розвиватися
«У вас є два активи, втрату яких вам не заповнити: ваше тіло і ваш розум. Більшість перестає розвиватися і працювати над собою після 20. Більшість тридцятирічних занадто зайняті, щоб хвилюватися про саморозвиток. Але якщо ви один з тих небагатьох, хто продовжує вчитися, розвивати своє мислення і піклуватися про своє розумове і фізичне здоров’я, до 40 років ви будете випереджати своїх однолітків».
— Стен, 48 років
Багато читачів блогу відзначали, що рішення знову сісти за парту в тридцять років — одна з найбільш корисних дій, які вони здійснювали. Хтось записувався на курси і семінари. Хтось вперше починав свій бізнес або переїжджав в іншу країну. Хтось починав відвідувати психолога або починав практикувати медитацію. Вашою метою номер 1 має стати прагнення стати кращою людиною, партнером, батьком, другом, колегою і т.д. Іншими словами, рости як особистість.
7. Ніхто не розуміє, що він робить. Звикайте до цього
Якщо ви ще не померли — розумово, емоційно або соціально — ви не можете передбачити своє життя на 5 років вперед. Воно буде йти не так, як ви очікуєте. Так що припиніть вважати, що ви можете планувати наперед, припиніть мучитися тим, що відбувається зараз, тому що все одно все зміниться, і подолайте бажання контролювати напрям вашого життя.
8. Почніть робити заощадження на старість прямо зараз
Майже в кожному надісланому листі присутня одна головна порада – почніть приводити фінанси в порядок і відкладати заощадження на майбутнє вже сьогодні. Якомога швидше розплатіться по всіх боргах і кредитах. Створіть власний «стабілізаційний фонд» — тисячі людей залишилися без засобів для існування через хвороби, розлучення, судові позови або проблем в бізнесі. Віддавайте частину кожної зарплати на прискорене погашення кредиту або відкладайте на ощадний рахунок.
Не витрачайте легковажно. Не купуйте квартиру, якщо не знайшли доступної для вас іпотеки або хороших кредитних умов.
Не вкладайте в те, в чому не розбираєтеся. Не довіряйте біржовим брокерам.
9. Вкладати в свою сім’ю — воно того варте
Проводьте більше часу з близькими. Коли ви дорослішаєте, ваші відносини змінюються, і те, як саме вони зміняться, залежить від вас. Ваші батьки завжди будуть бачити вас дитиною, поки ви не покажете їм себе як самостійну дорослу людину. Всі старіють. Всі вмирають. Користуйтеся відведеним вам часом, щоб побудувати правильні відносини і насолоджуватися сімейним життям.
10. Будьте ласкаві до себе, поважайте себе
Будьте трохи егоїстом і робіть щось хороше для себе кожен день, ще щось — щомісяця, і щось чудове — щороку. Немає нікого, хто піклується або думає про вас настільки ж сильно, як ви самі. Життя важке, так що навчіться любити себе зараз, бо потім це буде зробити важче.
І наостанок — важливі слова:
«Коли мені виповнилося сорок, мій батько сказав мені, що мені сподобається бути сорокарічним, тому що в двадцять ти думаєш, що все знаєш, в тридцять ти розумієш, що це не так, а в сорок ти можеш, нарешті, розслабитися і просто приймати речі такими, якими вони є. У свої 58 я хочу сказати, що він мав рацію», Мартін.