Як дотримуватися Великого посту з користю для здоров'я: поради лікарів

???Як дотримуватися Великого посту з користю для здоров'я: поради лікарів
Великий піст – дуже важливий період для віруючих людей. До досконалості під час Великого посту прагне багато людей, щоб очиститися, покаятися, наблизившись тим самим до Бога. Існує багато духовних настанов і правил, але варто врахувати і думку медиків, які не рекомендують всім суворо обмежувати себе під час посту відразу, оскільки це може негативно позначитися на непідготовленому організмі. 

Спочатку варто визначитися, кому не можна обмежувати себе в їжі під час Великого посту:

-годуючим матерям;

-вагітним жінкам;

-воїнам;

-важкохворим;

-людям, які займаються важкою фізичною працею;

-дітям до 12 років;

-літнім людям;

-людям, які нещодавно перенесли тяжке захворювання або мають хронічне захворювання.

Людям, які не потрапляють в список тих, кому не можна постити, потрібно підійти до початку Великого посту розумно. Не можна обмежувати себе в перший же день посту у всіх не пісних стравах, оскільки це величезний стрес для організму, який може закінчитися вірусним захворюванням або загостренням хвороб шлунково-кишкового тракту.

Непідготовленим людям потрібно входити в піст в кілька етапів. Спочатку слід відмовитися від самих жирних продуктів, таких як м'ясо, жирна риба, майонез. Наступний етап – відмова від яєць, алкоголю, молока і так далі.

Правильно обмежувати себе не повністю у всій їжі, а лише в деяких продуктах: жирному м'ясі, ковбасах, алкоголю, сосисках, хлібі, цукерках, булочках та інших подібних продуктах. Люди, які живуть у своєму ритмі життя, не зможуть в один момент почати постити за церковним статутом, а якщо спробують – їх надовго не вистачить. Інша справа – розумні обмеження, які допоможуть протриматися до самого кінця посту, а найголовніше – не завдадуть шкоди організму.

Крім того, такі обмеження навіть допоможуть організму очиститися і оздоровитися, а ось повна відмова від їжі на багато днів – ні. Варто зазначити, що в сучасних умовах навіть монастирі в дуже рідкісних випадках постять з сухоїдінням.

Якщо бажання постити за статутом дуже велике, то потрібно, щоб у раціоні обов'язково була присутня велика кількість горіхів і страв з бобових. Це допоможе заповнити дефіцит білка в організмі.

Також медики вкотре закликають людей спочатку сходити до лікаря і проконсультуватися, щоб дізнатися про те, чи витримає організм строгий піст і якщо ні, то як можна постувати без шкоди для здоров'я. Важливо не ігнорувати проблеми зі здоров'ям і рекомендації медиків, оскільки людина, яка свідомо шкодить своєму здоров'ю, робить великий гріх.

Джерело ???