Підліток знайшов скарб легендарного короля вікінгів

??Археологи-любителі Рене Шен і 13-річний Лука Малашніченко випадково знайшли скарб із срібними предметами кінця X століття. Понад 100 монет з нього, ймовірно, належали данському королеві Гаральду І Синьозубому.

Аматори обшукували територію поля на Балтійському острові Рюген за допомогою металошукачів та натрапили на коштовності, розповідає Heute.Виявили хитромудрі плетені намиста, перли, брошки, молот, роздроблені ювелірні вироби з кільцями і приблизно 600 частково пошкоджених монет.
"Це скарб має першорядне значення", - говорить археолог Міхаель Ширра.
Зараз площа розкопок на полі становить близько 400 кв. м. В кількох кілометрах від них знаходиться острів Хіддензеє. Там 1872-го та 1874-го року знайшли ювелірні прикраси, які також належать Гаральду І Синьозубому.
Гаральд І Синьозубий (910-987 рр.) народився серед вікінгів. Він вважається засновником Данської імперії. Зумів об'єднати країну, навернути її в християнство і здійснити реформи. Користувався допомогою церкви, але також умів домовлятися і співпрацювати з усіма скандинавськими народами.
Компанії Ericsson і Nokia спільно з партнерами назвали свій стандарт передачі даних на честь цього данського короля - Bluetooth. Знак руни показує початкові літери імені короля - Н (гагалаз) і B (беркано) у вигляді монограми.






??