Проза століття. П'ять кращих книг за останні 50 років на думку журі Букерівської премії

П'ять книг претендують на Золотого Букера
Фото: Unsplash
П'ять книг претендують на Золотого Букера
Розповіді про невдалі спроби досягти успіху в чужій країні, мемуари жінки, котра прожила довге життя, книга, екранізація якої принесла творцям дев'ять Оскарів, історичний роман про одну з найбільш суперечливих постатей англійської історії та бесіди привидів, одержимих нездійсненими бажаннями. Такі п'ять претендентів на звання найкращої книги за останні 50 років - на Золоту Букерівську премію.
НВ представляє п'ять найкращих за останні 50 років книг, які назвало журі Букерівської премії, незаперечного авторитету в галузі літератури.
У вільній державі (1971)
Відьядхар Найпол
"Це чудова книга. Вона захоплююча, вона сучасна, вона дивовижно написана. І, на мій погляд, це свого роду майстер-клас із сучасної художньої літератури від когось, хто перебуває на вершині своєї кар'єри", - Роберт МакКрей, член журі Букерівської премії, письменник і журналіст

"За непохитну чесність, що змушує нас замислитися над фактами, які обговорювати зазвичай не прийнято", - з таким формулюванням Найпол отримав у 2001 році Нобелівську премію з літератури. Це сталося через 30 років після того, як йому дістався Букер за книгу У вільній державі.
У вільній державі складається з декількох окремих частин -  прологу, епілогу, двох коротких історій та повісті. Головний герой першого оповідання - індієць, слуга бомбейського чиновника, який потрапляє разом із господарем до Вашингтону, де вирішує втекти і почати нове життя. Друга розповідь присвячена двом братам із Карибських островів, які опинилися в Англії. Молодший приїжджає сюди, щоб здобути освіту, старший - щоб його підтримати. А повість, що дала назву всій книзі, розповідає про англійського держслужбовця і його попутницю, які подорожують однією зі східно-африканських держав. Події відбуваються невдовзі після того, як колишня колонія здобула незалежність - країна охоплена насильством і репресіями, в ній вирують міжкланова боротьба й етнічні конфлікти.
 
Місячний тигр (1987)
Пенелопа Лайвлі
"Вона майже не говорить. Вона недієздатна. Клаудія Хемптон пише історію світу і свою власну в своїй голові. А щасливий читач отримує доступ до думок цієї неймовірної жінки", - Лемн Сіссей, член журі Букерівської премії, поет і драматург

Головна героїня, 76-річна Клаудія Хемптон, у минулому історик та військовий кореспондент, вмирає на лікарняному ліжку. Свої останні дні вона проводить у роздумах про світові події, зокрема Другу світову війну, яку їй довелося пережити, і про власну долю, що розгорталася на цьому тлі. Фінальною крапкою роману стає щоденник коханого чоловіка героїні, який давним-давно загинув на війні. 
Книга частково заснована на спогадах самої Лайвлі про Єгипет, а назва - Місячний тигр - означає зелену спіраль, яка своїм тлінням відлякує комах.
 
Англійський пацієнт (1992)
Майкл Ондатже
"Автор легко переміщується між епічним та інтимним - от перед вами простягається пустеля, а за мить ви вже спостерігаєте, як медсестра кладе шматок сливи до рота пацієнта. Уява Ондатже не знає кордонів, вона охоплює Каїр, Італію, Індію, Англію, Канаду, а також пустелі, вілли і вибухові воронки. І змушує вас закохатися в його персонажів", - Каміла Шамсі, член журі Букерівської премії, письменниця

Події розгортаються у 1945 році в останні дні Другої світової війни. В Італії, на напівзруйнованій віллі, де був монастир, а потім військовий госпіталь, залишаються двоє - Хана, медсестра з Канади, і поранений, за яким вона доглядає. Його доставили з Північної Африки, а обличчя і тіло вкрите опіками, і все, що про нього відомо, - це те, що він, ймовірно, англієць. Єдине, що може допомогти розкрити його історію, - знайдена при ньому книга з безліччю рукописних позначок. Поступово з'ясовується, що загадковий пацієнт - насправді угорський граф, картограф і дослідник пустелі під назвою Ладіслав де Алмаші. А за трагічною історією його поранення стоїть не менш трагічна історія кохання до заміжньої англійки.
У 1996 році Англійський пацієнт був екранізований - фільм із Рейфом Файнсом та Крістін Скотт Томас у головних ролях отримав 12 номінацій на Оскар і переміг у 9 з них.
 
Вовчий зал (2009)
Гілларі Ментел
"Я вибрав книгу, яка здалася мені найбільш сучасною - незважаючи на те, що події в ній розгортаються сотні років тому. У Вовчому залі Гілларі Ментел рівною мірою майстерно зображені і пір'я на маскарадному костюмі, і вихори міжнародної дипломатії", - Саймон Майо, член журі Букерівської премії, письменник і радіоведучий

Головний успіх - і відразу дві Букерівських премії - письменниці принесли історичні романи Вовчий зал (2009) і Внесіть тіла (2012). Обидві книги присвячені Томасу Кромвелю, державному діячеві часів Генріха VIII, ідеологу англійської Реформації.
Головний герой роману Вовчий зал - Томас Кромвель, син коваля, який зумів стати одним із найбільш високопоставлених і впливових людей при дворі короля Генріха VIII. Основні події розгортаються в епоху англійської Реформації - коли монарх заради того, щоб розірвати свій шлюб і одружитися знову, розірвав відносини із римсько-католицькою церквою і очолив незалежну Церкву Англії. Книга розповідає про становлення Кромвеля, до того ж історичний персонаж, відомий підступністю і жорстокістю, в романі Ментел представлений як харизматичний політик і натхненний реформатор.
 
Лінкольн у бардо (2017)
Джордж Сондерс
"Я ніколи не читала нічого схожого на Лінкольн у бардо. Це виявилося дуже смішно, винахідливо і трагічно, а крім того, цей твір геніальний за своєю формою і структурою", - Голлі Макніш, член журі Букерівської премії, поетеса

Авраам Лінкольн, 16-й президент США, втрачає сина: 11-річний Вільям помирає від тяжкої хвороби. Вночі після похорону охоплений горем батько повертається на цвинтар і входить до склепу, щоб обійняти тіло дитини, - цей епізод із життя справжнього Лінкольна підтверджений документально. У романі Сондерса свідками емоційної сцени стають мерці, які застрягли в бардо - буддійській інтерпретації чистилища. Вони перебувають у проміжному стані між фізичною смертю і поділом тіла і душі й не усвідомлюють, що з ними сталося. Серед них і маленький Віллі, а всього в книзі 166 персонажів. Оповідання побудоване у вигляді діалогів між примарами і спогадів сучасників Лінкольна.??