ТОП-10 міфів про фітнес: від бананів і пиття до режиму


Спалювати жир краще з ранку, а їсти відразу після тренування

Про найпоширеніші помилки людей, початківців спортивне життя, нам розповіли Анзор НАКу, тренер фітнес-центру TsarskyCityResort, і Карина Дейнеко, дієтолог. Якщо після "роботи над помилками" через місяць ви не побачите відчутних результатів, зверніться до тренера: він розробить схему вдосконалення конкретно вашого тіла. Адже рівень здоров'я, метаболізму і гени у кожного індивідуальні.

МІФ 1: Силові навантаження перетворять в чоловіка
Ні, якщо жінка не приймає стероїдні і гормональні препарати, які збільшують обсяг м'язів. Але і тоді абсолютно чоловічої фігури не буде. Адже качком чоловіка роблять не тільки стимулятори росту, а й високий рівень тестостерону. У жінки цього гормону менше в 4 рази. Тобто якщо вона не професійний бодібілдер, то силові навантаження, навпаки, зроблять її тіло жіночним - з апетитними формами.

МІФ 2: Зробити тіло красивим допоможе біг
При марафонах інтенсивно руйнується жирова тканина, але і м'язова теж, через що затятий бігун починає виглядати всохлим, а його організм набагато повільніше спалює жир, оскільки метаболізм стимулюють м'язи. Наростити ж їх можна тільки силовими навантаженнями. Так чи варто бігати? Так: спалювання калорій після бігу, як і після силових тренувань, триває, він збільшує витривалість. Але бігати варто не до нестями, а близько 30 хвилин щодня.

МІФ 3: Пити потрібно, орієнтуючись на почуття спраги
При інтенсивних фізнавантажень спрага однозначно буде сильною. Але якщо орієнтуватися на неї і пити багато, то і потіти людина буде більше, що збільшить втрати мінералів, які виходять з організму з потом. Але зовсім не пити теж не варто: при інтенсивних фізнавантаженнях кров згущається, а при нестачі води - ще більше. Пийте невеликими ковтками і нечасто.

Зверніть увагу: в дні тренувань потрібно виключити алкогольні напої. Вони гальмують процес зниження ваги і нарощування м'язів.

МІФ 4: Краще займатися 2 – 3 рази в тиждень
Ні. Займатися варто 3-4 рази в тиждень: силові тренування дають результат тільки при циклічності.
Важливо при цьому не тільки правильно харчуватися, але і спати не менше 7-8 годин щодня: при нестачі сну погіршується метаболізм і виникає набряклість. До неї призводить також надмірне споживання вуглеводів, оскільки вони затримують воду. Кожні 4-6-8 тижнів варто міняти тренувальну програму.

МІФ 5: Їмо мінімум через годину після спорту
При схудненні їсти потрібно кожні 3 години. Рахуємо: перекус до тренування - за 1 годину, вона триває 1-1,5 год. Тому приймати їжу потрібно не пізніше, ніж через годину, а краще - протягом перших 30 хвилин. З'їжте легкий білок і / або овочі. Не їжте вуглеводи - це не дасть якісного спалювання запасів жирів. Тривале утримання від їжі спровокує переїдання (що не запустить зниження ваги). Якщо нарощуєте м'язи, то потрібно з'їсти легкий білок і складний вуглевод (каша і / або несолодкі фрукти).

МІФ 6: Кубики на животі — від качання пресу
Вправи на прес прокачують м'язи живота і спалюють калорії. Але, по-перше, незрівнянно менше, ніж при важких вправах (присідання, наприклад). По-друге, головна умова отримання вузької талії і плоского живота - спалювання жиру. Притому спалити його локально, на животі, не можна - тільки відразу у всьому організмі. А для цього перш за все потрібно витрачати більше калорій, ніж отримувати з їжею (здоровою).

МІФ 7: До занять — тільки йогурт і/або банан
Навіть при нормальній вазі в тілі може бути багато жиру. Його потрібно заміщати м'язами, що неможливо при нестачі білка в раціоні. Тому потрібна більш істотна їжа: сир, м'ясо або риба. Банан для перекусу не підходить. Він простий вуглевод, тому швидко виникне голод, і людина потім накинеться на їжу, через що не буде дотримуватися зменшення калоражу. Тому потрібен складний вуглевод - він дає довге насичення: каша, несолодкі фрукти або овочі.

МІФ 8: Чим більше повторів, тим красивіший рельєф
Ні. Рельєфнішими м'язи робить зменшення жиру в організмі. А це досягається комбінацією силового навантаження, кількості аеробного і правильного харчування. Комбінації індивідуальні для конкретної людини.

В цілому 70% тренування - це базові вправи. Вони задіюють великі м'язові групи, що дозволяє досягти кращого ефекту і суттєво підвищити рівень добового метаболізму. Потрібно обов'язково відпочивати між сетами: відпочинок - це теж частина програми.

МІФ 9: Вранці фітнес шкідливий — організм ще спить
Ні. Вранці в організмі є дефіцит глікогену – енергетика, а значить – енергія видобуватиметься з жиру. З ранку буває вкрай низьким і рівень інсуліну, що також збільшує витрату жирів. Таким чином, ранкове тренування стимулює підвищений метаболізм протягом усього дня. Якщо мета наростити м'язову масу, то пріоритетне заняття ввечері – ви зможете "тягати залізо" на повну (м'язи ростуть від силових навантажень), адже організм давно прокинувся, м'язи і суглоби після активного дня знаходяться в розігрітому стані (що знижує ризик травм).

МІФ 10: Не можна недоїдати — не вистачить сил
Не можна погіршувати якість раціону і голодувати. Але зменшувати з'їдені калорії можна і потрібно - їх в денному раціоні повинно бути 1400-1500 ккал. Справа в тому, що якщо на дефіциті калорій ви активно працюєте м'язами, то, кажучи спрощено, організм розуміє: руйнувати м'язи не можна, адже не буде чим рухатися. І тоді він переходить на видобуток енергії з жирових депо.?