13 «здорових» звичок, від яких краще відмовитися

Всі ми любимо піклуватися один про одного.

І всі постійно чуємо про те, що робити для здоров'я треба, а чого — не можна. На жаль, масова культура впровадила в свідомість мільйонів людей абсолютно божевільні стереотипи, інформує Ukr.Media.
Ось дюжина звичок, які ми абсолютно безпідставно вважаємо здоровими.

Ви використовуєте стіл, за яким треба стояти
Це головний «здоровий» тренд останньої пари років. Вважається, що шкідливо сидіти, а стояти — корисно. Але чи це так?
Нещодавнє довгострокове дослідження, що охопило 4000 дорослих американців, показало, що «стоячий» стіл ніяк не знижує ваші шанси придбати хронічні захворювання, пов'язані з сидячим способом життя.
З іншого боку, так дійсно швидше спалюються калорії. Так що якщо ви хочете трохи схуднути, цей експеримент може бути для вас вдалим.

Ви боїтеся сідати на унітаз у громадських місцях
Насправді «статеві» віруси взагалі і ВІЛ та герпес зокрема не такі живучі, як вам здається. Покинувши приємне і тепле людське тіло, вони гинуть майже відразу. Ще до того, як їх «господар» покине кабінку і вийде за двері.
На цю тему проводилися дослідження, і всі вони вказують на те, що найбільш небезпечні патогени таким чином не передаються.
Крім того, ваша шкіра — ефективний захисник і вбивця всіх мікробів.
Єдине виключення: випадки, коли ви поранилися. Якщо на ваших ногах або попі є порізи, рани або глибокі подряпини, то в громадському туалеті дійсно краще проявляти обережність!

Ви не їсте хліб
Це взагалі модно останнім часом. Від хліба товстіють — це раз. А ще деякі люди страждають від непереносимості клейковини», запевняють американські ЗМІ.
Ось тільки якщо копнути глибше, виявляється, що цією дивною алергією страждає не більше 1% населення. Всі інші мучаться від здуття живота, метеоризму та інших проблем, пов'язаних з кишечником, зовсім не з-за хліба!

Ви п'єте свіжовичавлений сік
Сік зі свіжих фруктів і овочів — що може бути здоровішими?
Але взагалі-то його цілюща сила сильно переоцінена. Коли ви видавлюєте сік, то позбавляєте фрукти всіх волокон — а це ключовий інгредієнт, який дає здоров'я, гарний настрій і відчуття ситості.
Якщо ви купуєте сік в пакетах, то все ще гірше: ви заряджаєтеся не вітамінами, а цукром. Результат: різке відчуття голоду, часті перепади настрою, хронічна втома і втрата м'язової маси.
Запам'ятайте: фрукти приносять користь, тільки якщо їх їсти, а не пити!

Ви приймаєте тонни вітаміну С, «щоб не захворіти»
Так-так, вітамін С дійсно може підвищити ефективність вашої імунної системи. Але правда в тому, що його надлишок ще страшніше дефіциту. І це справді може зробити вас хворою людиною!
Верхня допустима межа споживання цього вітаміну — 2000 мг на день. Будь-яке перевищення цієї норми викликає діарею, нудоту, блювання, печію, головний біль і масу інших побічних ефектів.


Замість цілих яєць ви їсте тільки білки
«Експерти» по харчуванню вселили в мільйони людей впевненість у тому, ніби яєчні жовтки — це джерело лише одного холестерину. Але все більша і більша кількість досліджень показує, що яйця, скільки б ви їх не з'їли, дуже слабо впливають на його концентрацію в крові.
Так що якщо у вас немає серцево-судинних захворювань, можете на цю тему взагалі не паритися.
Доброго ранку, яйця Бенедикт!

Ви купуєте антибактеріальне мило для рук
Постійно мити руки дезінфікуючими засобами не тільки марно, але й небезпечно. Адже на вашому тілі корисних бактерій нітрохи не менше, ніж шкідливих.
Не слухайте рекламників. Купуйте звичайнісіньке мило і мийте руки тільки їм.

Ви приймаєте полівітаміни
Майже половина дорослих американців приймає мультивітаміни кожен день! Ось вона-неймовірна сила реклами і комерційної пропаганди!
Тим не менш десятиліття досліджень на цю тему показують, що від вітамінів в таблетках немає ніякого толку!
Це не означає, що вам не потрібні вітаміни. Але, по-перше, споживати їх варто тільки з овочів і фруктів: те, що міститься в таблетках, практично не засвоюється. А по-друге, абсолютна більшість з нас не відчуває ніякого дефіциту у вітамінах: ми отримуємо їх у достатній кількості з їжі.
Навіщо вам таблетки, якщо ви здорова людина?

Ви затримуєте дихання, якщо хтось чхає або кашляє
Коли людина чхає або кашляє, не прикриваючи при цьому рот, бактерії з його рота і носа вистрілюють у повітря зі швидкістю від 80 до 350 км/год, Так що ці ваші спроби вберегти себе просто смішні!
Просто попросіть людину прикривати рот. Або чхати в іншу сторону!

Ви боїтеся «хрустіти» кісточками пальців
До недавнього часу ніхто не розумів природу цього процесу. Якого біса суглоби деяких людей так дратівливо тріщать? І чому вони хрумтять у вас?
Але взагалі-то це не хрускіт. Це звук стискальних газів, які надають еластичність нашим суглобам.
Та останні дослідження показують, що якщо ваші пальці «потріскують» сильніше звичайного, то це взагалі-то добре. Гріх Кучук, провідний дослідник і професор з Університету Альберти пояснює:
«Нам здається, що це ознака нездоров'я. Але в дійсності все швидше навпаки: чим голосніше тріщать при стисненні ваші пальці, тим більше в них "змащувальних газів". А значить, тим менше у вас шансів дізнатися, що таке артрит».

Ви періодично пробуєте різні «детокс»-дієти
Ніхто не повинен проходити процедуру детоксикації організму. Це ще одна нісенітниця, придумана маркетологами і шарлатанами!
Якщо ви не були отруєні, значить у вас вже є суперефективна система фільтрації найбільш шкідливих речовин, які ви поглинаєте з їжею. Вона складається з двох елементів: печінки та нирок.
Нирки безперервно фільтрують нашу кров, видаляючи будь-які відходи нашого раціону. А печінка переробляє всі хімікати, які ми ковтаємо. Їх обох вистачає, щоб ваш організм ефективно виводив токсини.

Ви налягаєте на знежирені продукти
Ще в 90-х роках Міністерство сільського господарства США переконало мільйони людей по всьому світу, ніби продукти з низьким вмістом жиру корисні. Так на ринку з'явився маргарин замість масла і знежирені йогурти.
Але з тих пір пройшла купа часу, і всі вчені вже знають, що це не працює.
Одне восьмирічне гарвардське дослідження, яке охопило близько 50 000 жінок, показало, що люди, які віддають перевагу продуктам з низьким вмістом жирів, нітрохи не рідше страждають від раку і хвороб серця. Знежирені продукти не допомагають їм схуднути. А відсутність в раціоні здорових жирів лише робить вас млявим, сонливим і дратівливим.

Ви уникаєте продуктів з мікрохвильової печі.
Ми всі чули, що мікрохвильовка знищує поживні речовини. На щастя, це цілковита нісенітниця! І це говоримо не ми, а хлопці з Гарварду!
Що робить мікрохвильовка? Вона використовує енергію хвиль, щоб змусити молекули їжі коливатися швидше і таким чином нарощувати свою енергію у вигляді тепла.
Звичайно, при такому підході частина поживних речовин розпадається. Але це пов'язано з самим процесом нагрівання, а не з методом, який для цього вибрано. Мікрохвильовкою ви підігріваєте їжу або газовою плитою — абсолютно неважливо.
Навпаки, є дані, що мікрохвильова піч — самий чистий і ефективний спосіб розігріти їжу.
??