Що повинен встигнути кожен українець до кінця літа: витратити монети і запастися спиртним

Що повинен встигнути кожен українець до кінця літа: витратити монети і запастися спиртним
Літо вийшло на фінішну пряму, і до початку осені, а з нею і нового бізнес-сезону, навчального року, осінньої сесії ВР, залишилося менше 30 днів. "Сегодня" склала список важливих справ, які потрібно встигнути за останній місяць літа.

Поміняти валюту і ТБ
Минулого тижня долар різко подорожчав на 20 копійок, в результаті ще вчора курс перевищив 27 грн за долар. І хоча експерти заспокоюють, кажучи, що "подорожчання ситуативне, і скоро відбудеться відкат", з вересня долар почне дорожчати – не виключено, що за один долар будуть просити 28-29 грн. З огляду на прогнози, а також те, що в держбюджеті закладено ціну в 30 грн за долар, є сенс вкласти гривню у валюту вже зараз.

Жителям всіх областей України, крім Києва та Кіровоградської області, в серпні потрібно встигнути поміняти застарілі телевізори на більш сучасні або ж докупити цифровий тюнер – з 1 вересня в країні відключать аналогове ефірне мовлення. Цифровий сигнал зможуть ловити тільки нові телевізори з уже вбудованим приймачем або ж особливі тюнери (ціна – від 300 грн).

Витратити і зняти
Також з 1 серпня банки за обмін монет на купюри беруть гроші. За тисячу 10-копійчаних монет (100 грн) візьмуть 20 грн, а за обмін тисячі 50-копійчаних (500 грн) – 35 грн. Значить, час розбивати скарбнички і витратити зібрані монети, наприклад, на покупку квитків в громадському транспорті. До осені потрібно встигнути і зняти житло, якщо це в планах. Адже вже у вересні ціни на квартири піднімуться на 10-15%, обіцяють ріелтори.

І обов'язково потрібно викроїти час і встигнути з'їздити у відпустку хоча б на пару днів. Ціни за проживання в економ-готелі, наприклад в Затоці (Одеська область), стартують від 1170 грн за двох за дві ночі (з сніданками). Такий же відпочинок в Закарпатті обійдеться близько 900 грн.

Побачити зорепад і "Вербу"
Крім того, в серпні народ чекає як мінімум дві видовищні події, які варто побачити, – метеоритний дощ і військовий парад до Дня Незалежності. Вже зараз можна милуватися масштабним зорепадом – метеорний потік Персеїди почався в кінці липня, але свого піку він досягне в ніч з 12 на 13 серпня. Тоді кількість падаючих зірок може досягти до 200 в годину – головне встигати загадувати бажання. Остаточно зірки перестануть падати 28 серпня.

А ось на унікальну військову техніку, яку, як заявляють в Міноборони, "поблизу бачили лише обрані", можна буде подивитися вранці 24 серпня на головній вулиці країни Хрещатику – обіцяють показати нові бойові комплекси "Сапсан", "Богдан", "Вільха" і "Верба".

Кераміка, шампанське і саночки
Готувати сани влітку – цілком логічна порада та справа, яку точно варто провернути до осені. Хоча на ринках і в магазинах зимовий інвентар зараз не знайти, в онлайн-маркетах його в надлишку. Нині їх можна купити за 200-350 грн, тоді як ближче до сезону їх вартість зросте на 30-40%. Те ж саме стосується і скіпасів – абонементів на катання на лижах в горах. Якщо зараз курорт Буковель пропонує безлімітний пропуск на тиждень за 5805 грн, то ближче до зими його ціна підніметься приблизно наполовину.

До кінця літа українцям варто запастися і міцними напоями – у вересні ціни на них обіцяють підняти на 13% у зв'язку з підвищенням акцизу. Так, середня ціна шампанського (0,7 л) збільшиться з 79 до 89 грн, а віскі – з 159 до 179 грн.

Крім того, в серпні у народу буде хороша можливість досхочу поторгуватися на найбільшому ярмарку країни. На Сорочинський ярмарок (21-26 серпня) з'їдуться гості з 40 країн, вхід буде безкоштовним, а серед іншого – величезний вибір української кераміки з унікальної червоної глини, видобутої на Донбасі, і концерт Вєрки Сердючки. ​