Закордонні покупки без податку: що таке tax free і як ним користуватись


Досвідчені мандрівники знають – за межами України можна не тільки вигідно скупитись, а й ще й повернути назад сплачений за покупки податок. Як це зробити і що для цього треба розказує 24 Канал.
Законодавство Європейського Союзу містить норму, за якою при купівлі товару на території будь-якої країни ЄС і вивезенні його за межі території ЄС покупець має право на повернення податку на додану вартість (VAT). Причина в тому, що ПДВ за покупку кожна держава використовує у своїй соціальній системі – на пенсії, інше соцзабезпечення тощо. Відтак іноземці до цих коштів стосунку не мають, тому їм і повертають ці витрати. Процедура оформлення товару без податків і називається tax free. За таким же принципом працюють і магазини duty-free – ціни там нижчі за рахунок відсутності ПДВ.

Як ми з’ясували – процедура повернення податку вимагає певного “заморочення”. Але якщо маєте намір купити на пристойну суму, то це може стати в нагоді.

Де і для кого діє tax free
У країнах Євросоюзу та деяких інших. При цьому відсоток ПДВ, на повернення якого може розраховувати покупець, відрізняється у кожній країні. В середньому – від 7 до 19% від покупки. Перед тим, як їхати і купляти щось за кордоном, варто поцікавитись, як діє tax free саме там.

Зокрема, існують спеціальні магазини, які так і позначаються – відповідною наклейкою чи табличкою tax free. Саме там можна отоваритись і розраховувати на повернення податку.

У деяких країнах ЄС для здобуття права на повернення ПДВ потрібно купити в магазині tax free товарів на певну суму. Наприклад, у Австрії – на суму понад 50 євро, в Голландії – понад 45 євро, в Данії – понад 380 крон. Крім того, в окремих магазинах можна зробити покупки на певну суму в усіх відділах, в інших же – тільки в одному. Часто, щоб не заморочуватись на процедуру повернення податку, магазини просто пропонують туристу знижку десь на ту ж суму.


 
Хто має право скористатися системою tax free:
– іноземні громадяни, які не мають посвідки на проживання в країні придбання товару;
– громадяни, які не мають дозволу працювати в країні здійснення покупки;
– громадяни, які перебувають на території країни здійснення покупки не більше 3 місяців;
– громадяни, які не мають статусу біженців у країні, де був куплений товар.

Що потрібно для оформлення tax free
1. Оформити відповідний чек у магазині. Для його заповнення потрібні дані вашого закордонного паспорту. Уважно перевірте правильність написання імені, адреси тощо. Також у чеку має бути вказаний список покупок, їхня вартість і сума податку до повернення.

2. Дізнайтесь або попросіть у магазині брошуру із зазначеними в ній касами видачі грошей і пунктів митного контролю (в аеропорті, на вокзалі тощо), де можна зареєструвати товар tax free.

3. Не розгортайте придбаний товар. Упаковка, бірки, наклейки – все це має бути цілим при оформленні повернення податку.

4. Разом з чеком tax free необхідний буде і касовий чек магазину – не губіть його.

5. На митниці знайдіть пункт реєстрації tax free, ще до проходження митного контролю. Митник має поставити спеціальний штамп.

6. Отримати повернені гроші після митного контролю можна у спеціальних пунктах Tax Free cash Refund – треба буде показати чеки, паспорт і чеки tax free зі штампом.

Також отримати повернений податок можна у своїй країні, у пунктах Global Refund.

Крім того, повернення ПДВ можна оформити і на банківський рахунок. Для цього вкажіть у чеку на покупку свої банківські реквізити, а після повернення у свою країну надішліть пакет необхідних документів у офіс Global Refund країни, де здійснили покупку. Але ця процедура не швидка – доведеться чекати 1-2 місяці.

Автор: Яніна Ткачук