Починається Успенський піст: скільки триватиме і як харчуватися

Починається Успенський піст: скільки триватиме і як харчуватися
Сьогодні, 14 серпня, у православних віруючих починається Успенський піст, який триватиме до 27 серпня. В народі він має назву "Спасівка". Як дотримуватися правил багатоденного посту?

Поняття "піст" бере початок з заборони скуштувати заборонений плід Адаму і Єві. З допомогою обмеження їжі і задоволень люди наближаються до Бога, а також у пості віруючі очищуються і готуються до причастя.

Успенський піст спрямований на підготовку до великого свята – Успіння Пресвятої Богородиці. Подібно до Божої Матері перед успінням православні християни моляться і постять.

Цей пост вважається суворим: заборонені м'ясо і риба, яйця і молочні продукти, а також в деякі дні використання масла потрібно виключити. Можна вживати хліб, сіль, фрукти, горіхи, овочі, крупи, зелень, мед. Термічно оброблена рослинна їжа без спецій дозволена тільки в приписані для цього дні.

Правила харчування на тиждень:

в понеділок потрібно дотримуватися сухоїдіння - вживати тільки сиру рослинну їжу без використання олії;
у вівторок в раціоні повинна бути гаряча їжа, бажано без олії;
середу потрібно провести, дотримуючись сухоїдіння;
у четвер можна додати гарячі страви, але без олії;
у п'ятницю передбачено сухоїдіння;
у суботу та неділю дозволяється використовувати масло в термічно обробленій їжі.

В останній день двотижневого посту пройде свято Успіння Пресвятої Богородиці, та в цей день дозволяється вживати рибу.

Варто пам'ятати, що до посту не можна приступати непідготовленим і відразу суворо обмежувати себе в кількості їжі. Такий режим згубно впливає на здоров'я, стає причиною дратівливості і злості, що ніяк не стає в один ряд з духовним очищенням. Помірний підбір величини порцій позитивніше позначиться на тому, хто поститься.

При цьому не можна обмежувати тільки меню харчування, адже самообмеження в отриманні задоволень особистісних і плотських є частиною посту.

Джерело  ​