Неврожайний рік: експерт розповіла, чи чекати зростання ціни на хліб

Неврожайний рік: експерт розповіла, чи чекати зростання ціни на хліб
В Україні не буде дефіциту хліба і зростання цін на хлібобулочні вироби, якщо держава відрегулює експорт зерна. Про це розповіла директор Центру аграрних реформ, доктор економічних наук, професор Любов Молдован.

На думку експерта, навіть в найневрожайніші роки кількості зерна завжди вистачало для того, щоб забезпечити українців хлібом.

"На хліб у нас іде лише 6-7 мільйонів тонн зерна. А ми в найгірших випадках збирали 20-30 мільйонів тонн", – говорить Любов Молдован.

Дефіцит пшениці і зростання цін на хліб може виникнути лише тоді, коли великі агрохолдинги вивезуть зерно за кордон, а такий ризик є, адже для багатьох країн цей рік видався неврожайним.

"Хто у нас експортує зерно? Трейдери, найбільші компанії, не тільки наші, а й з іноземним капіталом. Вони скуповують весь хліб і вивозять. Якщо вони його вивезуть, то тоді будуть проблеми. Все залежить від поведінки держави. Не тільки ми обгоріли, обгоріла Європа, когось затопило. Тому все залежить від регулятивної ролі держави. Якщо вона виконуватиме свої обов'язки, то все буде добре, а якщо дивитиметься на хліб, як на ліс-кругляк, який вивозять, а вивезення збільшується, хоча було заявлено, що його обмежать, то тоді все може бути погано", – пояснює експерт.

Ціни на хліб, на думку директора Центру аграрних реформ, також залежать від дій держави.

"Подорожчання хліба також залежить від регулятивної ролі держави. Якщо вона буде далі працювати з хлібозаводами, виділяти певні дотації – все залишиться в силі. А якщо пустить на самоплив – невідомо, що буде", – говорить Любов Молдован.

Як вважає експерт, подібної ситуації можна було б уникнути, якби держава в урожайні роки закуповувала зерно на майбутнє.

"Торік державний фонд мав закупити задешево зерно, а тепер, коли неврожай, викинути його на ринок, щоб ціни були стабільними. Ми завжди заздримо іншим країнам, тому що у них перепад цін невеликий. Але вони завжди роблять інтервенційні операції. У нас є закон про ці операції, є структура, яка займається цим. Потрібно запитати, що вони роблять, щоб стабілізувати ціни в неврожайні роки", – підсумовує експерт.

Нагадаємо, цього року в Україні зібрали менше ранніх зернових культур, ніж зазвичай. Всього в країні намолотили 34,3 млн тонн з площі 9,9 млн га при врожайності 34,8 центнера з гектара (ц/га). Для порівняння, 2017 року намолотили 37,3 млн тонн з 9,6 млн га.

Крім того, впав і експорт зерна. За підсумками першого півріччя 2018 року Україна зменшила експорт зернових до 3,2 млрд доларів. Це на 11,4% менше, ніж за аналогічний період 2017 року, свідчать дані Інституту аграрної економіки.

При цьому українське зерно втратило в якості через сильні дощі. Світові ринки вже відреагували на зниження експорту українського зерна – ціни на пшеницю зросли до рекордної позначки за три роки. Після того як Київ уточнив, що не планує жорстких обмежень і готовий обговорити обєми майбутніх поставок з трейдерами, ціни трохи опустилися.

Сьогодні  ​