Способи утеплення вікон своїми руками

​Першим кроком до енергозбереження є утеплення вікон.

Тепловтрати житлового приміщення зростають у міру зниження температури за вікнами. Спочатку осінь з дощами, потім сніжна зима з холодними вітрами - сезонна негода атакує будинкb людей, краде тепло, на виробництво якого йдуть значні грошові суми... Найактивніше холод вулиць проникає в наші будинки через віконні прорізи, через щілини в рамах і через скло, що не пропускає повітря, але досить непогано беруть участь у теплопередачі, інформує Ukr.Media.
Утеплення вікон своїми руками - способи
Можна витратитися і замінити старі рами на сучасні вікна ПВХ або ж утеплити дерев'яні віконні рами, скориставшись одним з описаних в даній статті способів і навіть довести їх характеристики до рівня сучасних склопакетів.
Утеплення старого дерев'яного вікна
Найпростіший «домашній» спосіб знизити тепловтрати віконних рам - заповнити всі щілини між віконними стулками і рамою дерев'яних вікон ватою, смужками поролону або папером, згорнутої в трубку достатнього діаметру.
Поверх цих імпровізованих наповнювачів наклеюється смуга щільного паперу або, що більш сучасно, малярний скотч. Звичайний, тим більше кольоровий скотч використовувати не рекомендується, оскільки сліди від клею і фарби, нанесених на його клейку сторону, з поверхні віконних рам повністю не видалити - вигляд вікна по весні буде не привабливим.
Проклейка вікна за допомогою паперу і мила
Якщо з малярським скотчем, одна сторона якого клейка, проблем при утепленні вікна не виникне, то паперові смуги потрібно приклеювати на якийсь клейкий склад. Тут теж все просто - беремо шматок звичайного господарського мила, укладаємо на горизонтальну поверхню паперову смугу (її ширина вибирається так, щоб була достатньою для приклеювання на віконну раму і по краях щілини), ставимо поруч миску з теплою водою.

Зануривши шматок мила у воду, потім треба вийняти його і провести декілька разів по паперовій смузі, розподіливши мильний шар по всій її площині, потім підняти і наклеїти на певне місце віконної рами. Плюси мильного «клейстеру» очевидні - його не потрібно складати і готувати, він не бруднить і не пошкоджує дерев'яні елементи вікна. По весні паперові смужки видаляються з вікна одним рухом.
Утеплення старого вікна герметиком
Утеплити вікна можна одним з силіконових герметиків, широко представлених в будь-якому господарському магазині. Правда, невеликого тюбика буде недостатньо - знадобиться велика туба і аплікаційний пістолет для вилучення з неї силікону.

Краще всього вибрати прозорий силікон - він буде менш помітний на віконній рамі після нанесення і затвердіння. Перед тим як заповнити кожну з віконних щілин силіконом, їх потрібно ретельно очистити від пилу і забруднень, інакше силікон місцями відстане і невеликі щілини збережуться.
Утеплення дерев'яного вікна плівкою
Найбільш ефективний з домашніх способів і одночасно найменш привабливий варіант утеплення - повне перекриття скляного отвору вікна ПВХ-плівкою зсередини або зовні приміщення. Поліетиленова плівка повинна бути достатньої товщини, щільно обтягувати віконну раму після закріплення.

Монтаж ПВХ-плівки виконується меблевим степлером на 8-10 мм скоби, в місцях її закріплення на дерев'яній рамі вікна слід наклеїти ізоляційну стрічку або товстий скотч, щоб при вбиванні скоба не порвала плівку. В житлових кімнатах ПВХ-плівка на вікнах, звичайно, не виглядатиме, але ось віконні прорізи на лоджії нею цілком можна перекрити.

Бажано виконувати зазначені нижче роботи в теплу погоду, т. к. вікно доведеться частково демонтувати і в приміщення проникне повітря вулиці. Якщо за вікном стоїть зима і мінусові температури - краще буде відкласти повне утеплення дерев'яного вікна до теплого сезону.
Значна частка тепловтрат віконних прорізів припадає на ділянки між віконною рамою і стіною будівлі, т. к. в будинках старої споруди щілини в цих місцях заповнювалися чим попало - від скловати до шматків дрантя.
Перш за все потрібно зняти з дерев'яної рами віконні стулки. Потім необхідно розкрити стики між рамою і стіною, прибрати звідти стару ізоляцію, змочити внутрішні поверхні водою з розпилювача для видалення пилу, потім заповнити стики монтажною піною у два прийоми з тригодинним перервою між ними.
Утеплення дерев'яного вікна монтажною піною
На черзі - реставрація дерев'яної рами і віконних стулок. Після уважного огляду рами на предмет щілин у дерев'яних її елементах і місцях їхніх стиків, потрібно зачистити ці місця наждачним шкуркою і прошпаклювати особливої шпаклівкою по дереву. Беремося за шибки - їх потрібно акуратно зняти зі стулок, видаливши старий штапик, обережно вийнявши цвяхи, якими той закріплений.

До речі, перед зняттям стекол необхідно придбати новий штапик і цвяхи для його кріплення - дерев'яні рейки старого штапика, швидше за все, будуть пошкоджені під час демонтажу. Після витягання скла з рам, ретельно зачищаємо поверхні, прилеглі до полотна скла, потім наносимо на них силіконовий герметик і виставляємо скло на місце. Якщо старі мають тріщини і відколи по краях, їх необхідно замінити на нові.
Заміна скла в дерев'яному вікні
Беремося за заміну ущільнювача. Щоб дізнатися ширину щілин між двома спареними віконними стулками, між стулками і віконною рамою знадобиться пластилін - розімніть його, потім розмітьте смужкою свідомо більшої ширини, ніж ширина щілин, і закрийте вікно (вирівняйте його стулки). На пластиліні після відкриття залишаться сліди, за якими можна обчислити розмір щілин. По ширині щілин підбирається гумовий ущільнювач - ніякий поролон або щось на зразок цього не підійдуть, тому що їх вистачить лише на один сезон.

Віконний ущільнювач з гуми, залежно від ширини щілин, розрізняється по поперечному перерізу профілю: До-образний (його перетин нагадує літеру) призначений для щілин шириною від 2 до 3,5 мм; P-подібний профіль перекриє щілини шириною від 3 до 5 мм; D-образний - щілини шириною від 3 до 7 мм. Вибір профілю гумового ущільнювача виконується так - якщо ширина щілини становить, скажімо, 3 мм, то слід вибрати не До-подібний профіль, а P-образний.
Установка гумового ущільнювача - першим ділом потрібно видалити бруд і пил з місця установки, знежирити поверхню. Якщо профіль ущільнювача має клейовий шар, то не потрібно поспішати з видаленням захисної смуги - перш прикладіть його до місця установки не розтягуючи, заміряйте довжину, обріжте краї під 45° кут і тільки після цього наклеюйте від одного краю рами до іншого.
При відсутності клейового шару на ущільнювачі скористайтесь силіконовим герметиком, завдавши його смугою по довжині ущільнювача. Для більшої впевненості в якісному закріпленні гумового ущільнювача на рамі, по його краях, у місцях зрізу під 45°, меблевим степлером вбивається по одній скобі.
Клейкий ущільнювач для вікон
Простір під підвіконням, якщо він встановлений під віконним прорізом, також слід перевірити на теплоізоляцію. Найчастіше під утворюючим підвіконня матеріалом приховані щілини, через які повітря з вулиці вільно проникає всередину. Необхідно зняти підвіконня, очистити нішу під ним від сміття і пилу, укласти шар мінеральної вати або, змочивши водою, нанести монтажну піну. Через добу після утеплення монтажною піною її можна підрізати, потім покрити зверху цементним розчином. Враховуйте, що повітря від опалювального радіатора, встановленого під віконний прорізом, повинен проникати до внутрішньої поверхні скла - у площині підвіконня повинні бути вентиляційні щілини.
Знизити тепловтрати через вікна допоможе плівка, відбиває тепло - на неї в заводських умовах нанесено покриття з кераміки або металу шаром в декілька мікрон. Відображаючи близько 80% тепла назад в приміщення, проникна для світла і зовні не помітна на склі плівка забезпечить утримання температури всередині на 2 °С вище, ніж в аналогічному приміщенні з вікнами, не оснащеними такою плівкою.
Плівка для утеплення вікон
Важливий момент з енергозберігаючою плівкою - покриття нанесено тільки на одну сторону, на якому плівка повинна бути звернена всередину приміщення, інакше вона буде діяти навпаки, тобто відбивати сонячні інфрачервоні промені ззовні і випускати тепло з приміщення. Теплоізолююча плівка для вікон кріпиться на внутрішню сторону скла зовнішньої (зовнішньої) рами або між двох стекол на двосторонній скотч. Перед установкою плівки потрібно ретельно вимити стекла.