Сьогодні вшановують священномученика Автонома: повір'я і прикмети в зміїний день

Сьогодні вшановують священномученика Автонома: повір'я і прикмети в зміїний день
Сьогодні, 25 вересня, Православна церква вшановує Автонома Італійського. Свято в народі часто називають "Автоном-змійовик" або "Артамонов день". Більше про традиції та повір'я пов'язані з цим днем.

Спочатку священномученик Автоном був єпископом в Італії, але незабаром оселився у Віфії, де виконав велику роботу по наверненню язичників до Бога під час гоніння на християн. Імператор велів схопити служителя церкви, але єпископ Автоном перебував у мандрах, де продовжував виконувати свій обов'язок.

По поверненню в храм Архистратига Михаїла єпископ Автоном піддався спланованому нападу. Під час Божественної літургії язичники напали на храм і пролили кров священномученика на вівтар церкви, піддавши катуванням і вбивству.

Традиції дня

На Артамонов день починають ховатися змії, тому 25 вересня називають зміїним днем. Так як вірять, що змії слухаються святого Автонома, святу дали назву "Автоном-змійовик". За повір'ям, у цей день він скликає змій в нори і замикає їх там.

Мисливці в свято 25-го вересня виходять в ліс. Спіймана в свято дичина їм віщувала велику вдачу, а ось для звичайного люду такі прогулянки під забороною – раніше це було пов'язано зі страхом перед злими силами, покровителями змій, однак і самі плазуни небезпечні для людини.

Молитися в цей день прийнято про захист від зміїних укусів.

Прикмети:

якщо бачиш багато змій - зима буде сувора;
довгі сутінки - до негоди, короткі - до хорошої погоди;
Артамон останній раз змій на волю відпускає, а потім зачиняє в глибинах земних на замок.
Іменини: Альберт, Афанасій, Данило, Никодим, Симон (Семен), Федір, Юліан.

Джерело  ​