Скільки облич може запам'ятати людина: цікава відповідь вчених

Скільки облич може запам'ятати людина: цікава відповідь вчених
Людина здатна запам'ятати і розпізнати до п'яти тисяч облич. Це з'ясували психологи з Йоркського університету і опубліквали результати свого дослідження в журналі Proceedings of the Royal Society B.

В експерименті взяли участь 25 добровольців, які впродовж години мали пригадати якомога більше облич людей, з якими вони стикалися впродовж життя.

Після чого, протягом ще однієї години учасники дослідження мали згадати обличчя відомих їм знаменитостей – акторів, музикантів, політиків. При цьому називати їх імена було необов'язково.

Примітно, що найкраще добровольці згадували обличчя людей в перші хвилини експерименту. Крім того, вчені, щоб перевірити, яких знаменитостей учасники знали, але забули згадати, показували їм знімки 3441 відомої людини. Відзначається, що відповідь зараховувалася, якщо учасник впізнавав знаменитість як мінімум на двох фото.

Внаслідок дослідження з'ясувалося, що учасники змогли згадати від 1000 до 10 тис. облич. В середньому, їм вдалося згадати близько п'яти тисяч облич. І це при тому, що експеримент мав ряд обмежень, зокрема, його результати залежали від чесності учасників, дослідники розраховують, що його результати будуть корисні. У планах учених з'ясувати, чому одні люди здатні запам'ятати набагато більше облич, ніж інші.

Крім того, наголошується, що близько 2% населення страждає від неможливості впізнавати обличчя – прозопагнозією. Вчені розраховують, що нові даних про те, як люди розпізнають обличчя, допоможуть впоратися з цією проблемою.

Тим часом психолог пояснив, чому не варто йти на жертви заради сім'ї, роботи, дітей. За словами Михайла Лабковського, все насправді виглядає зовсім інакше, ніж нам здається.

Джерело  ​