11 сигналів, які говорять, що співрозмовник вас обманює

​Не завжди легко розпізнати знаки, що хтось вам бреше.
11 сигналів, які говорять, що співрозмовник вас обманює
І, на жаль, не існує такої методики, щоб бути стовідсотково впевненим, що співрозмовник каже правду. Але є очевидні сигнали, які свідчать про брехню. Ознайомтеся з ними, ці сигнали підвищать вашу пильність у важливих розмовах, інформує Ukr.Media.
Як зрозуміти, що вас обманюють?Так, це досить непросто.
Дослідження професора Леани Брінке, психолога університету Каліфорнії, і її колег свідчать про те, наші інстинкти досить легко можуть розпізнати брехуна, але наш свідомий розум нас часто підводить.
На щастя, є ознаки, які допоможуть визначити, що вам говорять неправду.
Майте на увазі, що ці ознаки є лише можливими ознаками нечесності - це не гарантовані докази. Крім того, деякі брехуни настільки досвідчені, що можуть говорити неправду і без жодної з цих ознак.
Ось до вашої уваги кілька знаків, які допоможуть виявити брехню
Люди, які брешуть, мають тенденцію часто змінювати позицію головиКоли ви помітили, що співрозмовник різко міняє позицію голови, коли ви їм задали пряме запитання, майте на увазі, що вам скажуть неправду. За словами психолога, голова може різко сіпнутися назад, нахилитися в сторону, або схилитися вперед. Цей рух відбувається безпосередньо перед відповіддю на питання.
Їх дихання також помітно змінюєтьсяКоли хтось говорить неправду, його дихання стає важчим, каже психолог, це рефлекторна дія. При зміні дихання припіднімаються плечі, а голос стає поверхневим, неглибоким. Відбуваються зміни в частоті пульсу та кровотоці, тому людині може не вистачати повітря. Ви самі можете відчути ці зміни у тілі, коли нервуєтесь та напружені.
Вони намагаються нерухомо стоятиНервові люди, як правило, метушаться, але варто придивлятися і до людей, котрі під час розмови непорушно стоять. Це може бути знаком внутрішньої неврологічної «боротьби», коли тіло підсвідомо готується до захисту. У звичайній розмові цілком природньо, що тіло буде здійснювати прості, розслаблені рухи, які в більшості випадків мимовільні. Отож, якщо ваш співрозмовник непорушно застиг в одній позі, це чітко вказує, що щось не так.
Брехуни часто повторюють ті ж самі слова і фразиЦе відбувається тому, що вони намагаються переконати не лише вас, а також і себе у правдивості своїх слів. Вони намагаються підтвердити брехню у своїй свідомості. Наприклад, співрозмовник може сказати: "Я не... я не..." знову і знову. Повторення також є способом відтягти собі час, коли вони намагаються видумати варіант відповіді.
Вони можуть надавати забагато інформаціїЯкщо співрозмовник вдається до малих деталей, які не мають великого впливу на тему розмови, - це може бути високою ймовірністю того, що вам кажуть неправду. Брехуни часто багато говорять, так як думають, що вдаваною відкритістю та багатослівністю приховають брехню.
Вони можуть торкатися рота або прикривати йогоОчевидним ознакою брехні є те, що людина автоматично підносить руку до рота. Це свідчить про те, що співрозмовник не хоче відповідати на запитання. Руки біля рота під час розмови означають, що ви не отримаєте правдивої інформації. Це знак, що прямо вказує на ухиляння від розмови.
Вони схильні інстинктивно прикривати вразливі частини тілаЦе можуть бути горло, груди, голова або живіт. Психолог говорить, що часто спостерігає цю ознаку в залі суду, коли людина дає неправдиві свідчення - то часто підносить руку до горла.
Вони часто перебирають ногамиЯкщо людина переминається з ноги на ногу, то це свідчить про її нервовий та невпевнений стан. Співрозмовник підсвідомо показує, що хоче покинути розмову, втекти від ситуації. Це один із ключових способів виявлення брехуна, достатньо просто глянути на його ноги.
Їм стає важко говоритиЯкщо ви коли-небудь бачили запис допиту підозрюваного, то, напевно, помітили що йому чим раз важче говорити. Це відбувається тому, що нервова система автоматично знижує потік слини під час стресу, і слизова оболонка рота пересихає. Ще один важливий знак - покусування або стискання губ.
Вони можуть довго дивитися на вас, не кліпаючиВсім відомо, коли люди брешуть, то уникають прямого погляду в очі, а інколи навіть відвертаються від співрозмовника. Хоч вправний брехун буде продовжувати дивитися вам в очі, але при цьому перестане кліпати очима, як зазвичай. Таким чином він намагається себе контролювати.
Але не забувайте, що іншою ознакою брехні є також і надмірне кліпання очей.
Вони використовують багато вказівних жестівКоли брехун стає ворожим і агресивним, то може штовхнути стіл на вам. Якщо звинуватити співрозмовника у брехні, то, захищаючись, він почне використовувати багато вказівних жестів.
Отже, знаючи ці секрети, будьте пильні у важливих розмовах, не дайте себе обманути.​