Як зміниться процедура оформлення спадщини з 1 листопада

​У Мін'юсті розповіли, як зміниться процедура оформлення спадщини з 1 листопада.
Як зміниться процедура оформлення спадщини з 1 листопада
Процедура оформлення спадщини та укладання договорів дарування з 1 листопада не зміниться.
Про це повідомила перший заступник міністра юстиції Олена Сукманова, повідомляє сайт Мін'юсту, інформує Ukr.Media.
"Вже третій рік поспіль у ЗМІ поширюється неправдива інформація, що з 1 листопада громадяни будуть позбавлені можливості оформляти спадщину і укладати договори дарування. Хочу зазначити, що це не так. І сьогодні, і з першого листопада всі громадяни зможуть безперешкодно звертатися як до державного, так і до приватного нотаріуса для оформлення спадщини та укладання договорів дарування", - зазначила Олена Сукманова.
За її словами, ЗМІ, які поширюють цю новину, посилаються на Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України та постанову Кабінету Міністрів України 2013 року про проведення оцінки для цілей оподаткування, яка стосувалася реформування сфери оціночної діяльності. Тобто мова йшла про те, що зникнуть оцінювачі, які зможуть проводити оцінку майна під час дарування і спадкування.
"Однак ця постанова втратила чинність ще в серпні 2014 року, а особами, які мають право визначати оціночну вартість є суб'єкти оціночної діяльності, які відповідають кваліфікаційним вимогам та мають відповідний сертифікат. Тобто чинне законодавство не передбачає обов'язковість проведення незалежної оцінки майна у разі спадкування або дарування", - підкреслила перший заступник міністра юстиції.
Олена Сукманова зазначила, що право на оформлення договорів дарування та оформлення спадщини на сьогодні встановлено Цивільним кодексом України, зміни в який не вносилися, тому проблем при їх укладанні та оформленні на сьогоднішній день у громадян не повинно виникати.
Вона також нагадала, що при укладенні договорів дарування та при оформленні спадщини спадкоємцями першої та другої ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені) вартість майна оподатковується за нульовою ставкою, тому документи про оціночну вартість майна не повинні вимагатися нотаріусом.