Чому висипатися так важливо? Відповідають вчені

Шведські вчені встановили, що сон в достатній кількості корисний не тільки для здоров'я, але і для зовнішнього вигляду.

Оскільки ті, хто недосипають, здаються оточуючим менш привабливими, і люди підсвідомо уникають з ними контакту. Мішки під очима і припухлі повіки призводять до того, що з вами просто не хочуть спілкуватися, стверджують шведські дослідники.
Експеримент.
В експерименті брали участь 25 студентів обох статей.
Волонтерів відправили додому зі спеціальним обладнанням, яке вимірювало всі рухи їхнього тіла, щоб встановити, чи дійсно вони не спали тоді, коли цього вимагали умови експерименту.
Спочатку їм сказали добре виспатися дві ночі поспіль. Через тиждень вони отримали вказівку спати не більше чотирьох годин за ніч протягом двох діб. На ранок дослідники фотографували волонтерів.
Потім вчені показали ці фотографії 122 жителям Стокгольма, які не були знайомі зі студентами, і попросили їх визначити, наскільки привабливими здаються їм ці люди, чи здорові вони, і чи можна їм довіряти.
Їх також запитували: “Чи хотіли би ви спілкуватися з людиною на цій фотографії?”
Опитані несподівано з легкістю визначали, хто з волонтерів був втомленим і кому з них хотілося спати. До того ж з’ясувалося, що чим більше втомленими виглядали студенти на фотографіях, тим менш привабливими вони здавалися зі сторони.
Учасники опитування засумнівалися, що хотіли би спілкуватися з людьми, які виглядали невиспаними. Також опитані сумнівалися в тому, чи здорові люди на фотографіях.
“Уникати контакту”
Дослідники Каролінського інституту в Стокгольмі кажуть, що подібні переваги логічні з точки зору еволюції.
“Нездорове обличчя, незалежно від причин, чи це брак сну чи ще щось, пробуджує в інших інстинкт самозбереження, що підштовхує їх уникати контакту”, – йдеться в доповіді інституту.Іншими словами, люди не хочуть перебувати поруч з хворими. Більш привабливими здаються люди, які виглядають енергійними і здоровими.
Однак керівник дослідницької групи доктор Тіна Сунделін закликає не драматизувати.
“Більшість людей не відчувають жодних проблем, якщо іноді недосипають”, – каже вона.Доктор Гейл Брюер, психолог з університету Ліверпуля, каже, що “рішення про привабливість часто підсвідоме”.
“При цьому ми здатні помітити навіть найдрібніші ознаки того, що хтось втомився або хворий”, – вважає вона.
“Ми хочемо, щоб наші партнери були здоровими і енергійними. А це дослідження – чергове нагадування про те, наскільки важливий сон”, – додала вона.