Чому не можна відзначати 40-річчя? Прикмети та забобони

​Святкувати сороковий день народження вважається поганою прикметою.
Чому не можна відзначати 40-річчя? Прикмети та забобони
Чому? Звичайно, у кожних забобонів є свої підстави. Сьогодні розповідаємо про них, інформує Ukr.Media.
Фатальне числоЧисло 40 фігурує в багатьох православних традиціях. Так, сорок днів тривав Великий потоп. Мойсей сорок років водив ізраїльтян по пустелі. Ісус же, у свою чергу, сорок днів провів у пустелі після Хрещення.
Нерідко «фатальне число пов'язане з обрядами народження і смерті. Жінка протягом сорока днів після пологів вважається нечистою і не може відвідувати храм. А грудних дітей не можна показувати стороннім, поки не мине сорок днів після народження. Ми відзначаємо сорок днів покійним, так як вважається, що на сороковий день душі постають перед Божим судом.
До речі, на зорі християнства на Русі існував такий звичай. На сороковий день тіла померлих перевіряли. Якщо не виявляли ознак тління і при цьому було відомо, що чоловік вів праведне життя, його могли визнати святим і канонізувати.
Правда, представники церкви вважають уникнення числа 40 не більше ніж марновірством, яке не має ніякого відношення до релігії.
4 - символ смертіПринаймні у східній традиції це так. Якщо в розкладі на Таро випадає старший аркан з буквою М, відповідний четвірці - це обіцяє смерть. А де 4, там і 40. А в єврейському алфавіті букви «Мем», що позначає смерть, як раз відповідає число 40.
40 років - межа старостіСлово «сорок» спочатку означало «термін». Раніше до сорока років доживали небагато. Люди помирали від хвороб, гинули... Після настання сорокаріччя людина часто вважалася вже старою. В даний час езотерики кажуть, що святкування сорокаріччя може призвести до небажаних подій: воно як би «підганяє» смерть.
До речі, в колишні часи дні народження взагалі не відзначали. Ця традиція увійшла в ужиток лише в XIX столітті, і то в багатих аристократичних сім'ях. Більш важливим святом вважався так званий «день ангела» - іменини, тобто день шанування святого, ім'я якого носила людина. Так що ювілеї довгий час були зовсім не актуальні.
Існує міф про те, що відзначати сорокарічний ювілей небезпечно тільки чоловікам. Але насправді це стосується і жінок. По сучасним повір'ям, чоловік, який з розмахом відсвяткував 40-річчя, не доживе до 50 років. Для жінок 40 років - межа, за якою поступово настає старіння. З точки зору фізіології, після цього віку біоритми організму змінюються, наближається менопауза. З'являється сиве волосся і перші зморшки, що, зрозуміло, не радує представниць прекрасної статі. Так навіщо привертати увагу до цієї сумної дати?
40-річчя збігається з астрологічно несприятливим періодомЯк стверджують астрологи, в момент, коли нам виповнюється 40, на наше життя дуже впливають планети Уран і Плутон. Вони несуть радикальні зміни та події, в тому числі і негативного спрямування. Наприклад, можуть відбуватися кризи, нещасні випадки. Можуть загостритися фінансові проблеми, трапитися розлучення. Людину може наздогнати серйозна хвороба.
Квадрат Нептуна до Нептуна, в свою чергу, обіцяє зміну життєвих пріоритетів. Людина може почати безладно бігати, робити великі помилки, її може спіткати так звана криза середнього віку... Словом, 40 років - час нелегкий.
А як у інших народів?В європейських країнах, про повір'я, пов'язані з відзначенням сорокаріччя, навіть не чули. А ось в Японії, наприклад, не відзначають не тільки сорокаріччя, але і будь-які дні народження, де присутня четвірка, так як вона пов'язана зі смертю.
У мусульманських же традиціях взагалі не прийнято святкувати дні народження, так як це означає піднести себе вище Аллаха. Хоча багато хто все ж відзначає ці дати, але лише в колі сім'ї і близьких, і обов'язково без музики і спиртного.
Святкувати 40 років чи ні?Як же бути тим, хто побоюється святкувати сорокаріччя? Фахівці з біоенергетики стверджують, що якщо не відзначати ювілей широко, це навряд чи зробить якийсь негативний вплив на ваше подальше життя.
По-перше, не обов'язково святкувати ювілей день у день. А якщо зробити це в інший день, то прикмета вже не працює.
По-друге, можна не збирати велику кількість гостей, покликати тільки найближчих родичів та друзів.
По-третє, можна домовитися не згадувати про те, скільки років вам виповнилося. Це мінімізує ризики.
Хоча, в принципі, вирішувати вам. Неприємності можуть відбуватися в будь-якому віці, і не факт, що вони пов'язані саме з сорокарічним ювілеєм.​