Карпов день 26 жовтня. Лікувальні обряди й традиції цього дня

​Народні прикмети у Карпов день. Хто народився в цей день. Як отримати допомогу вищих сил для здоров'я.

26 жовтня в православ'ї згадують священномученика Карпа з його слугою Агатодором і диякона Папилия з сестрою його Агатоникою. Всі вони загинули за віру Христову, на іконі зображені разом. У народному календарі ця дата отримала назви - Карпов день, банне обиходье, Злата-онучница, інформує Ukr.Media.
Лікувальні обряди й традиції цього дня
26 жовтня звертаються до знахарів для лікування хворих на епілепсію. Цілителі читають над водою замовні слова, потім дають випити хворому і протирають йому голову.
У Карпов день на Русі було прийнято наводити порядки в бані: вичищали грубку і ємності під воду; на полицях протопленій парилки розкладали цілющі трави; міняли лавочки і дошки, якщо вони прогнили; а найголовніше, виганяли банника.
Для тих, хто миється в бані, це був небезпечний дух, в народі його вважали винним у всіх невдачах, які відбувалися з людьми в парильні. Банник міг обливати окропом або кидати розжарені камені, а іноді і шкіру живцем здерти з людини. Бігти від нього треба задом наперед, інакше до смерті запарит.
Банник ніколи не показується людям, але деякі стверджували, що зустрічалися з ним. Виглядає він як маленький, але сильний стариган, повністю голий і з довгою сивою бородою. Іноді банний дух може бути у вигляді високої чорної людини з величезними кігтями, або під виглядом зайця, собаки, жаби або кішки.
Приходячи в парну, люди завжди задобрювали банного духу, залишали йому на поличці шматочок мила, в діжках воду, а в кутку віник. Намагалися не ходити в лазню на самоті, і не паритися після заходу сонця.
Погода на 26 жовтня ставала все холодніше, і на вулицю вже не можна було вискочити в одних постолах на босу ногу. В цей день жінки зверталися за допомогою до Златі-онучниці, яка шанувалася як майстерна швачка. Просили її, щоб допомогла викроїти правильно онучі (це спеціальні обгортки навколо ніг, які одягали під постоли), і щоб вони потім довго носилися.
Як отримати допомогу вищих сил для здоров'я?
Так як 26 жовтня вважається особливим банним днем, то треба обов'язково помитися й попаритися в парильні, це позбавить від вже наявних хвороб і на найближчий рік збереже здоров'я.
Про здоров'ї в цей день просять Богородицю і моляться перед Іверською іконою Божої Матері, вшанування якої святкують 26 жовтня.

У цей день треба зібрати свіже кленове листя, написати на кожному з них по одній з своїх хвороб і поставити букет у вазу без води. Звернутися до Всевишнього: «Господи! Зроби так, щоб сохли мої хвороби, як ці кленові листки». Коли букет повністю висохне, його слід закопати або спалити.
Щоб покращити здоров'я, наші предки часто зверталися за допомогою до вищих сил, читаючи цілющі змови. Їх заборонялося вимовляти в звичайний час і в звичайному місці.
Народні прикмети у Карпов день
В цей день спостерігають за хмарами. Якщо вони пливуть з південного боку, варто чекати поривчастий вітер. А коли вони червонуватого відтінку, значить, скоро підуть дощі.
Якщо нічна і денна температура повітря майже не змінюється, значить, затягнеться похмура погода.
Кішка в цей день хвіст вилизує і голову ховає - буде негода.
Коли хмари по небу швидко пробігають, треба чекати непогоди.
Сонце з-за хмар сходить - погода зміниться.
Хто народився в цей день?
Люди, які народилися 26 жовтня, не тільки наділені всіма кращими людськими якостями, але і можуть ними правильно розпоряджатися, без сторонньої допомоги всього домагаються в житті. Вони дуже наполегливі в досягненні поставлених цілей, завжди відстоюють свої та суспільні інтереси. Їх захисний талісман - смарагд.