Антикварна листівка розповіла, як працювали аптеки на Тячівщині у 1945 році (ФОТО)


На одному з інтернет-аукціонів антикваріату ми знайшли цікавий історичний документ – поштову листівку-звернення місцевого аптекаря до сільського народного комітету села Усть-Чорна, датовану 1 квітня 1945 року. На звороті латиницею, з використанням літер чеської абетки, видрукуваний текст звернення.Ось про що йдеться у листівці:

«На основі розпорядження Уповноваженого НРЗУ (Народної Ради Закарпатської України – авт.) у справах здоров’я ч.120.38245 повідомляю Вас, що аптека в Дубовому відкрита у четвер, п’ятницю і суботу. У Тячеві – в понеділок, вівторок і середу. В неділю аптека закрита і ліки не видаються. Про це прошу повідомити все населення села.

Повідомте населення ще й про те, що кожний, кому потрібна якась масть, нехай принесе з собою масть або масло, тому що без того потрібну лікарську масть видати не можу.

Так само, хто потребує сироп, нехай принесе з собою цукор або мед, без того теж ніякий сироп видати не можу. Поширення цього дуже важливо, бо інакше населення буде задарма ходити. Для текучих ліків нехай кожен принесе склянку».

Лицьова сторона листівки вражає мовним різноманіттям: сам бланк двомовний, з написами угорською та  кількома російськими словами, написи чеськими літерами, а поштовий штемпель – українською. 



Наталія Маджара для Tyachiv.com.ua