Вільховецька об’єднана територіальна громада як приклад успішного господарювання

Вільховецька ОТГ – це перша сільська об’єднана територіальна громада на Закарпатті. Вона розташована поруч із Тячівською міською об’єднаною громадою, разом з якою вони стали першопроходцями у процесі децентралізації на території краю.

Три роки тому понад 13 тисяч жителів шести сіл Тячівського району: Вільхівців, Добрянського, Вільхівців-Лазів, Сасова, Вільхівчика та Ракова об’єдналися в єдину громаду. Фінансові результати завдяки децентралізації – надихають.
У десятці кращих
– За темпами розвитку ми увійшли у десятку кращих об’єднаних територіальних громад України у рейтингу темпів зростання власних доходів бюджетів, – розповідає голова Вільховецької ОТГ Михайло Цірик. – Попри те, що на території нашої громади немає якихось потужних підприємств, заводів. Тому всі говорили, що вона буде депресивною та дотаційною. Утім, якщо до об’єднання доходи нашої громади становили близько 2 млн 200 тис грн, то вже у бюджет 2016 року ми запланували понад 4 млн власних надходжень, а закінчили рік із перевиконанням на 2 млн. У 2017 році власні надходження становили близько 10 млн 600 тис. грн, що дало нам великий поштовх для розвитку.

Цього року у бюджеті заплановано 13 млн грн власних надходжень. Основними наповнювачами бюджету ОТГ є приватні підприємці та податок на доходи фізичних осіб.
Керманичі громади ставили собі за мету полегшити життя своїм мешканцям. Тож за час створення їм вдалося створити архітектурний відділ та відділ архбудконтролю, а також побудувати Центр надання адміністративних послуг, який орієнтовно вже у жовтні почне працювати. А це у свою чергу – додаткові надходження до місцевого бюджету. Наразі закуплено спеціальне обладнання для виготовлення ID-карток та біометричних паспортів. Тож мешканці Вільховецької ОТГ вже незабаром матимуть змогу виготовляти паспорти за місцем проживання.

Помітні досягнення громади і в розвитку інфраструктури: відремонтовані дороги і тротуари, спортивні майданчики та паркові зони, зроблені ремонтні роботи комунальних будівель.
Голова ОТГ наголошує: з часу об’єднання з’явилося й чимало зобов’язань. Зокрема, у підпорядкування громади перейшли освіта і медицина. На території Вільховецької ОТГ знаходяться кілька дошкільних навчальних закладів, а також шкіл, сімейних амбулаторій та ФАПів.
Відремонтовані амбулаторії та ФАПи
Вільховецька ОТГ першою в області отримала ліцензію на надання первинної медичної допомоги. Тож уже в 2016 році ОТГ почала ремонтувати свої медичні заклади. На території громади є три сімейні амбулаторії та п’ять ФАПів. До створення громади у цих закладах абсолютно нічого не робилося.

– Тепер 600 тис. грн було виділено на капітальний ремонт Вільховецької амбулаторії сімейної медицини. За понад 30-річну історію існування цього закладу таких грошей не було, – наголосив головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Вільховецької ОТГ Василь Бібен. – Наразі у всі амбулаторії закуплені комп’ютери, оргтехніка, усюди є Інтернет. Нам вдалося зробити ремонт у Добрянській сімейній амбулаторії. Загалом Вільховецька ОТГ медичним персоналом забезпечена. Наразі йде процес укладання декларацій між лікарями та пацієнтами.
Оснащені школи та інклюзивний центр
Не менш вагомі кроки були зроблені громадою й у сфері освіти.
Загалом у Вільховецькій громаді працює шість шкіл. У всіх проведені ремонти, відновлені спортивні майданчики, закуплені нові меблі.
Журналісти мали можливість на власні очі побачити Вільховецьку загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Вільховецької сільської ради Тячівського району, яка б могла дати фору деяким міським школам. Новенькі парти, мультимедійні дошки, інтерактивні комплекси.
– Окрім державної субвенції у розмірі 500 тис. грн, ми виділили понад 350 тис. грн на освітню реформу. Аби обладнати для першокласників сучасні класи, забезпечити школи усім необхідним, – наголосив Михайло Цірик.

Учитель початкових класів Вільховецької ЗОШ Олеся Лаврищенко розповіла, що нова українська школа – це справжній виклик як для вчителів, так і для дітей, батьків. Вчитель повинен підходити творчо до процесу навчання, аби розкрити потенціал кожного учня. У свою чергу діти повинні вміти вчитися не тільки наодинці, але і в групах.
– Дитина повинна вміти висловлювати та відстоювати свою думку. Загалом урок проходить дуже цікаво. Триває він 35 хв. Самі уроки проводимо за допомогою інтерактивної дошки, – розповіла вчителька.
За словами начальника управління освіти Вільховецької ОТГ Михайла Габора, в об’єднаній територіальній громаді – 217 першокласників, а загалом учнів 1088. Також на території ОТГ діє інклюзивно-ресурсний центр для навчання дітей з особливими потребами. Зараз таких діток в ОТГ є 12.

– Навчальний процес у перших класах у нас багато в чому залежить від творчості вчителя. Використовуючи ігрові форми навчання, педагог повинен досягти відмінного рівня знань учнів. Тобто програма не змінюється, змінюється сама форма навчання, – наголошує Михайло Габор. – Наразі у нас майже всі учні забезпечені підручниками, партами. Усі вчителі пройшли перепідготовку.
На сьогодні адміністрація Вільховецької ОТГ будує нові плани щодо розвитку громади та охоче ділиться своєю історією успіху, особливо з тими органами місцевого самоврядування, які роблять перші кроки на шляху до децентралізації.
Христина БІКЛЯН