МЕДИЧНА РЕФОРМА У ВІЛЬХОВЕЦЬКІЙ ОТГ - СИТУАЦІЯ ЗСЕРЕДИНИ

Медична реформа, яка почалася ще у 2017 році охопила всю Україну. Головна її мета - забезпечити всім громадянам нашої країни рівний доступ до якісних медичних послуг та перебудувати систему охорони здоров'я так, щоб у її центрі був ПАЦІЄНТ.  Особливим чином реформа розрахована для  мешканців сіл, де медицина фінансувалася залишковим принципом. Через це у сільських амбулаторіях та ФАПах часто не вистачало найнеобхіднішого і пацієнтів перенаправляли у район чи область. Реформа була покликана зробити медицину в селі якісною і доступною,  вирішити проблему відсутності лікарів та погано обладнаних амбулаторій і ФАПів. Державою було виділено 5 мільярдів гривень для підсилення медичної інфраструктури в селах: збудувати нові амбулаторії з можливістю проживання там родини лікаря за потреби), закупити автомобілі, щоб лікарі могли пересуватися між селами, оновити обладнання амбулаторій, забезпечити швидкісний інтернет.Вільховецька об’єднана територіальна громада, першою в Тячівському районі, вступила у вирій медичних реформ. Вільховецький Центр первинної медико-санітарної допомоги, який було створено завдяки реформі, нараховує 3 амбулаторії і 5 ФАПів (фельдшерсько-акушерських пунктів). голова Вільховецької ОТГ - Михайло Цірик розповідає: “Коли закон про зміни вступив у дію і держава виділила кошти, у медичних закладах були проведені капітальні ремонти. Амбулаторія с. Добрянське перенесена у будівлю Добрянської сільської ради, а на базі Вільховецької амбулаторії додатково створено денний стаціонар: дві палати (чоловіча і жіноча), по 4 койко-ліжка в кожній. Закуплено комп’ютерну техніку, медичне обладнання та коплектаційні: кардіографи, ліжка, тумби, медичні штативи, інгалятори, тощо”.  Головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги - Василь Бібен розповів про саму “кухню” реформи. Нова медична реформа побудована за принципом “Гроші ходять за пацієнтом”. Це значить, що кожен громадянин повинен обрати для себе сімейного лікаря і підписати з ним угоду. Якщо ж людина переїжджає чи не задоволена якістю надаваних послуг, вона може укласти договір з іншим лікарем. Чому важливо обрати для себе сімейного лікаря?  - Сімейний лікар - це лікар, який веде свого пацієнта протягом всього життя і знає всю історію його болячок, що дає можливість об’єктивно оцінювати стан здоров’я хворого. Лікар зацікавлений у тому, аби надавати якісну медичну послугу, бо від кількості пацієнтів, які підписали декларації залежить його заробітна плата. 
Реформа також збільшила суму фінансування на одну особу за рік:До реформи - 240 грн.Після реформи (для тих, хто підписав декларацію) - 370 грн.З 2019 року очікувано - 450 грн.Points scored Реформа передбачає безкоштовні і платні послуги:
Для того аби підписати декларацію і закріпити за собою сімейного лікаря потрібно надати:
  •  копію паспорта;

  • копію ідентифікаційного коду;

  •  номер телефону пацієнта.


Василь Бібен зізнається, що люди з пересторогою реагують на запровадження реформи і затягують процес підписання декларацій, однак червоні списки - це недофінансування медичної сфери Вільховецької ОТГ. Загалом вільховецький Центр первинної медико-санітарної допомоги має високі показники розвитку, однак керівництво його не зупиняється на досягнутому, тож планують закуповувати і оновлювати медичне обладнання на всі дільниці та мріють про санітарний автомобіль для обслуговування пацієнтів сімейними лікарями.