Великі можливості і великі виклики реформи децентралізації. У Києві відбувся Форум місцевого самоврядування та ІІІ Форум об’єднаних громад

Розвиток інфраструктури, надання якісних та наближених до споживача послуг, розвиток сільського господарства, створення промислових парків (виділення землі, та створення всіх умов для інвесторів), раціональне та ефективне використання природних ресурсів, підвищення туристичної та інвестиційної привабливості, та врешті наближення влади до людей  - це навіть не весь перелік можливостей, які відкрила реформа децентралізації для об'єднаних громад.5 грудня у Києві відбувся  Форум місцевого самоврядування та ІІІ Форум об’єднаних громад, куди були запрошені представники міжнародної донорської спільноти та експертного середовища, народні депутати, представники Уряду,  всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування та представники місцевого самоврядування всіх рівнів. Взяли участь у форумі і голови  Тячівських ОТГ.  Мета зустрічі - обмін досвідом та   спільне напрацювання пріоритетних завдань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади на найближчу перспективу з урахуванням необхідності завершення впровадження реформи до 2020 року. 
Відкрив форум президент України,  Петро Порошенко. Голова держави звернувся з подякою до усіх голів ОТГ за активність у процесі децентралізації - об'єднання територій у громади і наголосив на тому, що згідно Плану перспективного розвитку на 2019-2020 роки, на дорожніх картах громад повинні з'явитися першочергові об'єкти, маркери розвитку, що в рази підвищить інвестиційні перспективи території. З свого боку запевнив, що держава готова фінансувати багато стратегічних проектів, аби пришвидшити реальні результати реформи децентралізації,  яка вважається однією з найбільш успішних реформ. Окрім того, президент поставив 3 головні завдання, щодо продовження впровадження реформи:
  • Продовжити максимальне стимулювання до об'єднання територіальних громад.

  • У 2019 році повинні бути сформовані всі перспективні плани областей з повним покриттям ОТГ всієї території країни.

  • У 2020 році влада повинна знайти адміністративне рішення, щодо об'єднання громад, які за 4 роки, з якихось причин, не об'єдналися, аби люди не  страждали від недолугих керівників.

“Громадяни повинні жити з почуттям здатності впливати на життя своєї території. А реформа повинна наблизити: громаду людину і владу, бо це європейські вимоги до життя” - зазначив Петро Порошенко.Прем’єр-міністр України, Володимир Гройсман звернув увагу на те, що не дивлячись на успішність реформи, вона ще далеко не завершена. Тому наразі базові складові продовження впровадження реформи - це контроль і відповідальність, аби керівники діяли в межах чинного законодавства.“Ми створимо всі механізми успішності громад України, сформуємо нові спроможні райони. Конкретна мета - забезпечити якісний розвиток своїх територій”, - запевнив Володимир Гройсман.Нагадаємо, що реформа з децентралізації почалася 2014 року. 1 квітня 2014 року, Україна отримала дорожню карту ключової реформи, необхідної для країни - Уряд схвалив Концепцію реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Цей документ дав старт фундаментальній реформі. Її суть – формування дієздатного місцевого самоврядування з необхідною повнотою повноважень, ресурсів для здійснення цих повноважень та відповідальності за прийняті рішення. За 4 роки в Україні сформовано 874 об’єднаних територіальних громад (ОТГ). 665 з яких, вже перейшли на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. Місцеві бюджети зросли в 3,4 рази. Частка місцевих бюджетів складає 52% від зведеного бюджету. На території утворених ОТГ проживає 8,5 млн людей .Одним з перших етапів реформи є створення спроможних громад шляхом їх об’єднання на добровільних засадах. Спроможність громад полягає в тому, що місцеві джерела наповнення бюджету, інфраструктурні та кадрові ресурси є достатніми для вирішення органами місцевого самоврядування питань місцевого значення, передбачених законодавством, в інтересах жителів громади. Населені пункти, які  ж не об'єдналися стоять осторонь доступу до цих ресурсів.