Тячівцям на замітку: айва допоможе впоратися із стресом

Багато в айві і клітковини, необхідної для хорошого травлення, і пектинових речовин.

Ліки проти депресії
Головне багатство айви – залізо. Всього один плід містить аж дві добові норми цього мікроелемента. А якщо зумієте з’їсти дві айви, вам вдасться ще і забезпечити добову потребу організму в міді. А раз так – шанувальникам айви гарантований гарний колір обличчя, густе волосся і міцні нігті, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».
Багато в айві і клітковини, необхідної для хорошого травлення, і пектинових речовин, які сприяють зниженню рівня шкідливого холестерину в крові.
Завдяки великій кількості заліза айва може використовуватися як підмога в лікуванні анемії. До того ж страви з айви рекомендуються при поганому апетиті, швидкій стомлюваності і зниженому настрої, зазанчає ЗакарпатПост.
Ефірні масла, яких особливо багато в шкірці айви, є сильнодіючими антидепресантами. Тож при перших ознаках осінньої хандри відкрийте баночку айвового варення!
Як готувати
На вигляд цей фрукт одночасно нагадує і яблука, і груші. І є родичем обох плодів. Однак, на відміну від справжніх яблук, їсти айву в сирому вигляді абсолютно неможливо – її терпкий кислий смак навряд чи здатний принести задоволення. Зате варення з айви, фарширована і запечена в меду айва по праву вважаються делікатесами.
Айва широко використовується в кулінарії різних країн. Вона входить до складу елітного білого вина. Айву люблять в Великобританії: її тут їдять у великих кількостях у вигляді джему і желе до післяобіднього чаю.
Більшість плодів айви занадто тверді, з високим вмістом гірких дубильних речовин, щоб їсти їх у сирому вигляді. Зате печена і тушкована айва чудова. Тривала температурна обробка надає цьому азіатському фрукту червонуватий відтінок – від світло-рожевого до насичено-фіолетового.
Після термічної обробки айва стає набагато солодшою. У вигляді желе айву широко використовують в марокканських м’ясних стравах, Айвові пастилу темно-оранжевого або коричневого кольору поважають в Португалії і Греції.
Аромат сирої айви незвичайний і дуже приємний. Він трохи схожий на незрілу грушу, кисле яблуко з нотками деревної кори. Іноді плоди айви пахнуть, як тропічні фрукти.
Обережно! Перед приготуванням будь-якої страви з айвою видаляйте насіння – вони містять речовину амигдалін, яка в шлунку перетворюється на ціанід. Вживання його в їжу може привести до отруєння.
Як вибрати і зберігати айву
Не женіться за великими плодами. Зверніть увагу і на форму плодів. Якщо айва нагадує яблуко, вона буде більш ароматною, ніж грушоподібна. Такі сорти ідеальні для варення і компотів.
Схожа на грушу айва не може похвалитися сильним запахом, зате соку в ній більше. Таку айву добре додавати в супи, класти в чай або фарширувати м’ясом і овочами.
Вибирайте фрукти щільні, з рівномірно пофарбованою жовтою шкірочкою без зелених плям. Не беріть айву з вм’ятинами, інакше вона швидко зіпсується.
Транспортувати фрукти рекомендується в окремому пакеті, оскільки вони чутливі до ударів. Ніжний пушок з поверхні айви легко прибрати, вимивши плоди губкою.
Зберігають айву в холодильнику до 60 днів, загорнувши в поліетилен.​