Народний синоптик: у лютому Україну чекає мінус 20

До кінця січня нижче -10 температура не опуститься, а в наступному місяці нас чекають погодні гойдалки – то суворі холоди, то відлига.



Народний синоптик Володимир Деркач з Камінь-Каширського, що на Волині каже – побоюватися, що країну завалить снігом, не варто, передає Ukr.Media. Опади будуть, але до катаклізмів у містах вони не призведуть. До кінця січня погода буде зимовою. Втім, водохресних морозів можна не боятися нижче десяти градусів зі знаком "мінус" температура за вікном не опуститься.

У січні снігопади будуть – але не завалить
Володимир Деркач складає свої прогнози за старою народною методикою, виходячи з погодних даних в проміжку від католицького до православного Різдва. Кожен з цих 12 днів відповідає за певний місяць наступного року. Прогнози погоди народний синоптик робить вже більше 15 років – і не помиляється. Правда, його "передбачення" частіше стосуються тієї місцевості, де він і спостерігає за хмарністю, вітром, опадами та температурою за вікном – Полісся. В інших частинах країни вони можуть бути неточними. Але в останні роки Володимир вивчає і погоду в інших регіонах, так що зі значною часткою ймовірності можна говорити про те, що його прогнози будуть вірними і для інших областей. Зараз він ще повністю не закінчив розшифровувати погоду з 26 грудня по 6 січня – точні дані про погоду на цей рік обіцяє дати пізніше. Але що буде відбуватися найближчим часом – вже знає, чим охоче з нами поділився.
Як каже Володимир Деркач, побоюватися сильних снігопадів, які 17 січня після тривалої щодо сухого періоду здивували і стурбували жителів, не варто – опади будуть, але по пояс снігом нас не завалить.
- В центральній Україні снігу випало багато, у нас, на Поліссі – зовсім трішки припорошило, - каже Володимир Деркач. – Зараз сильних морозів не буде, нижче -10 температура не опуститься, принаймні, на Поліссі. Холоди прийдуть в середині останньої декади січня. А серйозні морози вдарять вже в лютому – до -20. Такі суворі періоди будуть короткостроковими.
Лютий погодних "гойдалках"
Перша декада останнього місяця зими також буде досить ласкавою в плані погоди. На початку другої настане похолодання, а в середині місяця – відлига. Після неї – знову мороз. Сильним "мінусом" погода буде лякати за кілька днів. В кінці місяця температура опуститься під -20.
- В першій декаді лютого можна не чекати нижче десяти градусів морозу, на Волині навіть будуть теплі дні з "плюсом", - зазначає народний синоптик. – Наприкінці місяця почнеться боротьба між зимою і весною, але на тепло ще не варто розраховувати. Будуть і денні, і нічні морози.
Вже на початку березня нас зігріє сонечко – встановиться весняна погода, але невеликі морози ще збережуться. В середині-кінці березня зима буде святкувати короткострокову перемогу – настане серйозне похолодання.
Сильних опадів не передбачається, але в центральній частині країни ситуація може бути іншою.
Справжня весна настане в середині квітня, а травень порадує і зовсім літніми температурами.
У четвер в більшості північних, центральних і південних областей пройде сильний мокрий сніг, подекуди з дощем, хуртовини, налипання мокрого снігу, у південних та центральних областях місцями ожеледь.
??