"Кір – це розминка": Комаровський попередив про загрозу для українців, значно сильнішу за кір

"Кір – це розминка": Комаровський попередив про загрозу для українців, значно сильнішу за кір
Відмова від обов’язкових щеплень від кору призвела до найгіршого розвитку ситуації з цією хворобою в Україні. Про це на своїй сторінці в соцмережі розповів відомий лікар Євген Комаровський.

Він розповів, що в природних умовах на кір хворіють діти, але через необов’язкову вакцинацію вірусом заражаються дорослі, які значно важче переносять це захворювання, пише Народна Правда.

“Найстрашніша, найбожевільніша ситуація виникає тоді, коли суспільство вирішує робити щеплення, але половина робить щеплення, а половина – ні. Це призводить до того, що хворіти починають дорослі. Коли не щеплено нікого, то з вірусом люди зустрічаються в дитинстві. Коли щеплено половину, то шанси підхопити вірус у дитинстві зменшуються і з ним починають стикатися дорослі. А дорослі хворіють значно важче за дітей. І тоді ціна кору багаторазово зростає, і дорослі починають вмирати”, – заявив лікар.

Однак найстрашніше, що слідом за кором на порозі стоїть дифтерія, смертність від якої досягає 50%, якщо вчасно не ввести протидифтерійну сироватку, якої в Україні немає. З дифтерією не вийде впоратися швидко – дітям потрібно шестиразове введення за чітким графіком, а дорослим – ревакцинація кожні 10 років.


“Кір – це розминка. Це – квіточки. Буде гірше. І кір видасться вам солодкою ягідкою на торті, а ось тортик – це дифтерія”, – зазначив Комаровський.

Нагадаємо, Уляна Супрун поділилася інформацією щодо наявності бельгійської вакцини у регіонах України, зазначивши, що наразі МОЗ вживає заходів щодо термінового перерозподілу вакцин туди, де це необхідно.
Нагадаємо, спалах небезпечного інфекційного захворювання розпочався в Україні в 2017 році. За даними Центру громадського здоров’я, кількість хворих за 11 місяців 2017 року збільшилася в 43 рази. Але інфекція поширюється й у 2018 році.