Поліомієліт, кір, дифтерія: які епідемії загрожують Україні (ВІДЕО)

??Поліомієліт, кір, дифтерія: які епідемії загрожують Україні (ВІДЕО)
В Україні катастрофічно низький рівень вакцинації. Це може спровокувати епідемії невиліковних хвороб, впевнені медики

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, 2015 року в глобальних масштабах 19,4 мільйона дітей грудного віку не були охоплені імунізацією. Понад 60% цих дітей живуть в 10 країнах: Анголі, Демократичній Республіці Конго, Індії, Індонезії, Іраку, Нігерії, Пакистані, Україні, Філіппінах і Ефіопії.

МОЗ України вже заявив, що в країні спалах кору. Медики попереджають, що наступною може стати дифтерія, поліомієліт та інші небезпечні інфекції. Сайт "Сегодня" дізнався, від чого варто робити щеплення українцям цього року.

Вакцинація на рівні Нігерії і Сомалі
Українців в дитинстві прищеплюють від 10 небезпечних захворювань: від гепатиту Б, туберкульозу, правця, кашлюку, паротиту, кору, краснухи, поліомієліту, дифтерії, гемофільної інфекції. Останню вакцинацію роблять в 16 років. Потім дорослі повинні проводити ревакцинацію кожні 10 років від дифтерії і правця.

Зниження на 5% числа вакцинованих дітей від двох до 11 років протягом року призводить до триразового зростання випадків захворюваності на кір та бюджетних витрат на лікування в розмірі 2,1 мільйона доларів.

Рівень вакцинації в країні почав падати з 2008 року. Тоді після щеплення від краснухи і кору помер 17-річний Антон Тищенко. Через це по всій країні зупинили вакцинацію. Після скандалу вісім мільйонів доз вакцини знищили, хоча МОЗ не визнав її небезпечною. Наступними роками все більше батьків почали відмовлятися від вакцинації. А в Україні почалися проблеми із закупівлями вакцин.

Станом на 1 грудня 2017-го вакцинацією проти поліомієліту було охоплено менше 50% дітей до одного року, проти коклюшу, дифтерії, правця – також менше 50%, щодо БЦЖ – 75%, а проти гепатиту В – 50%.

За рівнем вакцинації Україна опинилася в одному ряду з Центральноафриканської Республікою, Чадом, Екваторіальної Гвінеєю, Нігерією, Сомалі, Південним Суданом і Сирією, відзначається в статистиці ООН.

Від кору українці почали вакцинувати своїх дітей після випадків смертей від хвороби. Зараз вакцини є у всіх регіонах, стверджує в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Вакцина в регіонах є. Невже ми повинні очікувати спалахів інших хвороб, щоб поліпшити охоплення вакцинацією?" – зазначила Супрун.

Які робити щеплення
У країні є всі передумови для спалаху і інших хвороб, вважають лікарі. По-перше, не всі діти прищеплюються. По-друге, мало українців знають про те, що і в дорослому віці потрібно вакцинуватися, оскільки щеплення виробляє імунітет на 5-10 років.

Якщо 90-95% людей мають імунітет проти інфекційного захворювання, воно не поширюється по країні, зазначає Ігор Маричев, старший науковий співробітник Інституту епідеміології та інфекційних хвороб. Такий імунітет називається "колективний". Але в Україні показники більш ніж вдвічі нижче рекомендованих

"Це керовані інфекції. Рівень їх поширення залежить від охоплення населення вакцинацією. Можна припустити, що на тлі низького рівня щеплення останніми роками можливий епідемічний підйом захворювань", – розповів Ігор Маричев.

Поліомієліт, наприклад, є високоінфекційною вірусною хворобою, яка може призводити до незворотного паралічу. Вважалося, що передача поліомієліту, наміченого для глобальної ліквідації, зупинена у всіх країнах, крім двох-Афганістану і Пакистану. 2015 року спалах поліомієліту зафіксували в Україні.

Поліомієліт невиліковний, йому можна тільки запобігти. Вакцина може захистити дитину на все життя.

Також в Україні частіше почали фіксувати правець. Інфікуватися правець можна через потрапляння бруду до рани або порізу, укусу тварин або травмування гострими предметами, уламками деревини. За даними ЮНІСЕФ, від 5 до 10% хворих помирають. При важких формах правця смертність сягає понад 50%

Єдиний спосіб захиститися від правця – вакцинація. Дітям необхідно отримати щеплення у віці 2, 4, 6 і 18 місяців; у віці 6 і 16 років необхідно ревакцинація, а дорослим потрібно оновлювати щеплення від правця кожні 10 років.

Дифтерія, в свою чергу, в найсерйозніших випадках блокує дихальні шляхи і пошкоджує серцевий м'яз. Передається повітряно-крапельним шляхом. За симптомами дуже схожа на звичайний грип. Але за характером небезпечніше навіть, ніж кір. Головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій згадує, як в 90-х дифтерія безжально забирала сотні життів. В Україні тоді заразилися близько 20 000 чоловік. 696 з них померли.

Вакцинуватися потрібно і дорослим
Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я №595 від 2011 року українцям регулярно потрібно проходити ревакцинацію проти дифтерії та правця.

Ревакцинація – це повторне щеплення. Довічний імунітет формується тільки після деяких щеплень, наприклад, проти кору, паротиту, краснухи. Імунітет проти дифтерії, правця та кашлюку зберігається протягом 7-10 років. Перша ревакцинація для профілактики останніх захворювань у дорослих повинна пройти в 26 років. Потім повторюватися кожні 10 років. У деяких країнах дорослих також вакцинують проти коклюшу – в Україні це відбувається за епідеміологічною ситуацією. Особистий календар щеплень для кожної людини становить і контролює лікар-імунолог або терапевт за місцем проживання.

В законі України про захист населення від інфекційних захворювань зазначено перелік професій, в яких вакцинацію треба проходити обов'язково. Це ті люди, які стикаються зі збудниками хвороб: фермери, м'ясники, ветеринари, медпрацівники, працівники торгівлі, транспорту, дитячих садів
та інші.

За словами імунолога Вадима Коцаренка, українці не вакцинуються через міграцію. Переміщаючись країною, пацієнти залишаються прикріпленими за медустановою за місцем прописки. Друга причина – слабка санітарна освіченість. У кращому випадку, нагадати про вакцинацію можуть при прийомі на роботу. Але зазвичай про щеплення згадують, коли наступають на іржавий цвях, зазначає лікар.

"Періодично спалахи дифтерії серед дорослого населення є, і хвороба проходить набагато складніше, ніж у дітей. На жаль, це результат пропущених щеплень в дитинстві і ігнорування ревакцинації. Щодо правця також є випадки. Після контакту зі правцевим паличкою ризик захворіти у людини без щеплення значно більше. Ревакцинувати потрібно, тому що це особливо небезпечні інфекції – дуже високий ризик смерті", – додав Вадим Коцаренко.

??