Прогноз погоди в Україні на тиждень: буде нове похолодання

У понеділок пройдуть опади у південних та східних областях.



Зима наближається до завершення, а погода продовжує тішити українців невеликими періодичними потепліннями, після яких приходять морози.  Яка погода очікується в найближчі дні, передає Ukr.Media.
10 лютого, в суботу в Україні не повинно бути різкої зміни погоди. У частині країни (в основному, у центральних, північних і східних областях) випаде мокрий сніг, на решті території хмарно. Температура повітря вдень майже по всій Україні буде коливатися від -1 до +2, лише на півдні очікується в середньому від 3 до 7 градусів тепла.

11 лютого, в неділю на більшій частині території України хмарно, з проясненнями. З'являється сонце, на жаль, поки не принесе особливого тепла – температура повітря залишиться приблизно такою ж, як і в суботу, в середньому по країні вдень від -1 до +1. Опади – мокрий сніг з дощем – очікуються в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій областях та в Криму.

12 лютого, у понеділок у більшості областей також не варто чекати різкої зміни погоди. Хіба що зона опадів зміститься на північно-схід – мокрий сніг з дощем пройде в Криму, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській, Донецькій, Луганській, Харківській областях.

13 лютого, у вівторок сніг накриє вже більшу частину України. Опадів не очікується лише в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях. Серйозних змін температури чекати не варто, хіба що на півночі і на сході похолодає на один-два градуси, до -3 вдень.

14 лютого, в середу (День святого Валентина) на більшій частині України буде йти сніг (хіба що, проясниться в Дніпропетровській і Запорізькій областях). Температура повітря: на заході від -1 до +1 (а в Закарпатті навіть вдень від +3 до +5), в центрі країни від -2 до +1 градуса, в північних і східних областях від -3 до -1, і на півдні – від +2 до +4 (в Криму від 5 до 7 градусів вище нуля).

Народний прогноз погоди
10 лютого – у цей день вшановується пам'ять преподобного Єфрема Сиріна. У народі цей день називали Єфрем Ветродуй. Люди боялись вітру 10 лютого, оскільки він передвіщав сире, холодне літо, пише сайт Синоптик. Тому і говорили: "Не до добра літнього Єфремов вітер". Ще до нас дійшли спостереження за снігом: якщо випав вночі сніг залишиться на гілках дерев, то й на землі не розтане.
11 лютого відзначається перенесення мощів святого Ігнатія Богоносця. У минулі часи в цей день наші пращури слухали ліс: якщо він шумів, вони чекали відлиги. Вважається, що з 3 по 11 лютого проходить сім морозних ранків, коли мороз особливо лютує. Погода у цей день часто бувала мінливою, тому про неї говорили: "і теплом приголубить, і морозом отдубасить".
12 лютого відзначається Собор учителів і святителів Василя Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоустого. Погоду у цей день передвіщав місяць: якщо цієї ночі він був червонуватим, слід було чекати сильного вітру. А сильний вітер, у свою чергу, вказував на сиру погоду: "Вітер сплутає погоду — бути сирому року". Якщо вітер дув з півночі, а хмар не було, готувались до великих холодів.
13 лютого – у цей день вшановується пам'ять святителя Микити, затворника Печерського. У народі святий Микита вшановується як охоронець від пожеж, блискавок і засухи. Наші пращури помітили: якщо вдень 13 лютого з'являвся іній, то снігу в ніч на 14-е не буде, а якщо сніг все ж випадав, готувались до потепління. Якщо у цей день посилювався вітер, вважалось, що він буде ставати все сильнішим, поки не впаде бураном.
14 лютого – у цей день вшановується пам'ять мученика Трифона. Про погоду наші пращури судили по небу: якщо на Трифона небо було всипане зірками, то очікували пізньої весни. Якщо в цей день випадав сніг, це розцінювали як попередження про дощову весну. Якщо до кінця дня небо покривалось туманним прошарком білих хмар, очікували незабаром хорошої погоди. Взагалі по погоді цього дня судили про погоду до кінця зими: "Який Трифон, такі і останні дні лютого".
??