Трудовий кодекс по-новому: що слід знати вагітним жінкам

Згідно українського Кодексу законів про працю, роботодавець не може відмовитися прийняти вагітну на роботу. Й навіть якщо жінці відмовляють, то вона має отримати на руки письмове повідомлення про причини відмови, які згодом можна оскаржити у суді.





Про це пише Народна Правда з посиланням на УНН.

Звільнити вагітну "просто так” роботодавець також не може. Позбавлення робочого місця допускається законом виключно при повній ліквідації підприємства. Але й у цьому випадку роботодавець зобов’язаний працевлаштувати жінку у "поважному стані”.

"Обов’язково-примусове” працевлаштування відбувається й коли закінчився термін трудового договору. На період працевлаштування, але не більше трьох місяців з дня звільнення, за "майбутніми мамами” зберігається й середня заробітна плата.

Якщо з вини роботодавця відбуваються порушення прав вагітних, то його можуть оштрафувати. Передбачена навіть кримінальна відповідальність.

Утім, через судову реформу відстоювати власні права у суді це стає досить дорого й довго для пересічного громадянина, адже треба бути готовим викласти певну суму для застави — щоб відшкодувати відповідачу витрати на адвоката в разі його виграшу. Ця нормаавтоматично відрізає дорогу в судмалозабезпеченим.