Прийом до першого класу: скасування тестів і «платна реєстрація», як змінилися правила і чому батьки першачків невдоволені


Цього року під час прийому до першого класу буде потрібна реєстрація місця проживання.

Усі конкурси і тестування скасували. Дітей братимуть, тільки якщо ви живете в зоні обслуговування цієї школи. З одного боку, малюків більше не будуть мучити комісіями під час вступу до школи. Із іншого — новації вже називають «кріпацтвом за пропискою», повідомляє ТСН.

23 серпня всі українські школи розпочинають прийом документів до першого класу. Ця першачкова вступна кампанія обіцяє бути гарячішою за вступ до вишів, та вже перетворюється на скандал. Не тільки тому, що складно буде потрапити до школи, яка вам просто подобається. У справі замішані ще й батьківські грошові внески.

Нові правила розробила держава. «У нас 47% шкіл проводили тестування у першому класі. Ми розуміємо це не тому, що вони шукають кращих з найкращих, а тому це шпаринка. Можна зманіпулювати співбесідою», — сказала голова батьківської організації «Батьки SOS» Альона Парфьонова.

Альона Парфьонова — у громадській робочі групі при Міністерстві освіти. Саме ця група прописувала нові положення зарахування до першого класу. Зараз вони на узгодженні із Міністерством юстиції та Уповноваженим з прав людини, одне точно — в найпершу чергу у перший клас братимуть тих, хто належить до мікрорайону обслуговування цієї школи.

Саме за місцем проживання беруть до шкіл в Фінляндії, Англії, США.

«Ми повинні скасувати ці ганебні тестування до першого класу. Шестирічна дитина це не той вік, що її можна піддавати одразу після дошкілля тестам, конкурсам», — переконана міністр освіти Лілія Гриневич.

Загалом територіальна приналежність до школи в Україні була завжди, написано в законі про освіту. Також є спеціальний наказ Кабміну ще у 2010 році про скасування вступу до першого класу, але ця норма вперто ігнорувалась.

Зі звіту Організації міжнародного співробітництва та розвитку за 2017 рік експерти досліджували українську освіту. Із поміж хабарництва та непрозорого розподілу батьківських грошей у школах, одною з найбільших проблем названо саме конкурси до першого класу, які перетворюються на торгівлю місцями. Домовленості можуть бути різними — від безпосередніх хабарів до зобов’язання довготерміновоі? підтримки школи у формі батьківських внесків.

Настрашніше, що цю схему підтримують самі батьки. У соцмережах батьки відверто обурються, що до їхніх елітних шкіл підуть діти алкоголіків із району. Якраз за рівність всіх дітей борються в міністерстві. Це не означає, що школу зовсім не можна обирати. Після прийняття документів від усіх за місцем реєстрації, школа бере братів та сестер учнів, які вже вчаться. На них правило прописки не розповсюджується. Далі мають взяти дітей працівників школи, а на вільні місця вже йтимуть всі інші. Ще не вирішили як їх обиратимуть, можливо, навіть жеребкуванням.

Конкурси до спеціалізваних ліцеїв та гімназій будуть можливі тільки до 5 класу або до старшої школи, коли у дитини вже сформувалися схильності та уподобання.

Уже зараз окрім незадоволених елітних батьків є й інші проблеми. Незрозуміло, як бути людям без прописки. «Посвідками для цього можуть бути понад 10 різних документів, тому що ми маємо різні ситуації в людей. Хтось має місце реєстрації, хтось тимчасово проживає, є переселенці», — повідомила профільний міністр.

Уже зараз в мережі можна натрапити на пропозицію зареєструвати дитину за гроші тимчасово біля потрібної школи. Ділять мікрорайони навколо шкіл районні управління освіти і часто роблять це доволі сумнівно.

Якщо в управліннях освіти не реагують на несправедливість, Лілія Гриневич радить звертатися зі скаргами напряму до Міністерства. Головне — це не означає, що батьки не можуть допомагати школам. Можуть, але по-перше, добровільно, по-друге — школі, яка поруч, а по-третє — не забувати про районний бюджет. Раз оплачено школу податками, тому їхні витрати теж треба жорстко контролювати, бо влада з задоволеням перекладе на батьківські плечі все, що тільки вдасться.