Травень настав – гроші забрав: скільки коштує шкільний випускний 2018?

?До шкільних випускних балів залишився лише місяць, і якщо підлітки мріють скоріше відправитися в доросле життя, то їх батьки збирають гроші на наряди і банкети. EtCetera дізнавався, скільки грошей в українських школах збирають «на свято».

АДМІНІСТРАЦІЯ НІ ПРИ ЧОМУ. Незважаючи на те, що Міністерство освіти заборонило всілякі побори в навчальних закладах, батьки продовжують здавати гроші на урочисте прощання зі школою. При цьому ініціатором збору грошей зазвичай виступає батьківський комітет. Усі фінансові питання вирішуються безпосередньо самими батьками. Після цього – голова комітету узгоджує всі подробиці з класним керівником, але фактично співробітники школи не беруть участі в обговоренні фінансових витрат і зборі грошей, пише uk.etcetera.
ОСТАННІЙ ДЗВІНОК – ТЕЖ ПЛАТНИЙ. Крім витрат безпосередньо на випускний бал батькам необхідно витратитися на останній дзвоник для випускників. В середньому за організацію цього заходу в 2018 році батькам доведеться заплатити близько 2 тис. гривень. У цю суму входять костюми для випускників, квіти вчителям, запрошення, грамоти, стрічки, банти, кульки та інший феєричний декор. У деяких школах з учнями займається хореограф для постановки останнього шкільного танцю. Крім того, батьки оплачують послуги професійного фотографа.


НА ВИПУСКНИЙ ТРЕБА ЗАОЩАДИТИ. Витрати на випускний в залежності від престижності школи і величини міста можуть дуже відрізнятися. У столиці сума, яку батьківський комітет збирає на останній дзвінок, іноді дуже значна – до 1 тисячі доларів (якщо мова йде про приватні ліцеї і престижні гімназії). У столичній загальноосвітній школі свято теж може обійтися в кругленьку суму – у середньому від 8 тисяч гривень.
Дешевше випускний обійдеться в менших містах, за винятком Одеси. У Південній Пальмірі в кінці травня вже починається пляжний сезон, а отже, ціни в закладах громадського харчування істотно збільшуються. За оренду бенкетного залу для випускного вечора доведеться відрахувати немаленьку суму. На місцевих форумах можна зустріти скарги батьків на те, що іноді складно підрахувати реальну суму, яку необхідно здати на випускний.
Ірина БРОВКІНА, мама випускниці:
На батьківських зборах на початку другого півріччя нам означили суму в 5 тисяч гривень. Сюди мав увійти банкет, оплата музикантів та оформлення залу. Після цього кожен місяць почали з’являтися додаткові витрати. Ще 500 грн – за послуги фотографа, 100 грн – за заняття з хореографом, 300 грн – за оренду авто, 600 грн – на подарунки адміністрації школи. Фактично на сьогоднішній день мені складно підрахувати вже здану суму, але можу сказати, що в загальному я віддала точно не менше 10 тисяч гривень, а випускний тільки через 1,5 місяці, і ми з донькою ще не вибрали наряд для свята. І це звичайнісінька державна школа.


ФАКТ ВИМАГАННЯ. Сама ідея влаштувати дітям свято, напевно, правильна і вже «закріпилася на генному рівні», але тут слід врахувати, що в кожному класі навчаються діти з сімей із різним рівнем достатку. І саме фантазія добре забезпечених батьків часом не знає меж, а іншим доводиться «підлаштовуватися».
У МОН кажуть, що батьки зовсім не зобов’язані здавати гроші, якщо не мають такого бажання і/або можливості. Якщо ж наявний факт вимагання або тиску, то такими питаннями має займатися Нацполіція і Генпрокуратура, куди необхідно звернутися батькам.
Але на практиці батьки лізуть зі шкіри, щоб не «вдарити в бруд обличчям», так як багато хто з них хоче, щоб у їхньої дитини все було «як у всіх».
zakarpatpost.net?