Названо число українських заробітчан за кордоном і чи хочуть вони повернутися

??Від 3 до 6 млн українців тимчасово або регулярно працюють за кордоном.

Однак масового від’їзду за межі країни на сьогодні немає, заявив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко. Він стверджує, що за даними соціологічних досліджень, в цілому лише близько 11% українців не пов’язують свого майбутнього з батьківщиною. Головне завдання для уряду, в тому числі і для повернення трудових мігрантів, це підвищення рівня та якості життя в країні, зазначив Розенко.
За оцінками аналітиків Центру економічної стратегії, 16% працездатного населення країни – трудові мігранти. За межами країни може знаходитися близько 2 млн 700 тис. осіб. Це означає, що українці їдуть за кордон на короткі строки, заробляють там кошти та повертаються додому. Найчастіше українці їдуть працювати за межі країни через вищий рівень оплати праці та наявні робочі місця, повідомило НВ.
Анексія Криму та військові дії на Донбасі вплинули на міграційні процеси. Війна не лише активізувала міграцію всередині країни, а й змінила географію виїзду за кордон. У 2014-2016 рр. спостерігалося зменшення міграції до РФ – з 11 до 8 млн. У той час рух через кордон між Україною і Польщею збільшився на 40%, тобто з 14 до 20 млн осіб. Це сталося у результаті політики спрямованого залучення українських мігрантів до роботи у Польщі. З огляду на дефіцит робочої сили у цій країні, з 2009 міграційні процеси посилюються, однак після 2014 року українці удвічі рідше виїжджають безповоротно. Загалом, у 2002-2017 рр. понад 6 млн наших громадян виїхало назавжди за межі України.
Цьогоріч обсяг грошових переказів трудових мігрантів в Україну може становити не менше 9 млрд доларів.
З кожним роком кількість людей, які від’їджають на роботу за кордон строком до півроку, постійно збільшується, розповіла Радіо НВ економіст Центру економічної стратегії Юлія Руда. Так, у 2015-2017 рр. майже 80% трудових мігрантів залишали Україну для заробітку на півроку. Ще у 2012 році таких було на 10% менше.
За словами експерта, це зумовлено невигідним територіальним розташуванням країн, до яких їхали мігранти. Зараз трудові мігранти виїжджають здебільшого до сусідньої Польщі, тому повертатися комфортно. Гроші, які переправляють робітники з-за кордону, дозволяє підтримувати курс гривні. У країну завозиться валюта, таким чином зменшується рівень бідності в Україні.
Економіст також додала, що поліпшення інвестиційного клімату в Україні буде сприяти відкриттю нових виробництв всередині країни.
Українці розглядають виїзд за кордон на роботу здебільшого як спосіб покращити свій фінансовий стан. Як розповів Радіо НВ президент Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник, за проведеними на їх замовлення дослідженнями, за останні 5 років 74% трудових мігрантів працювали у Польщі строком від 1 до 6 місяців. Більше року там працювали тільки 3%. Більша частина з них не розглядали Польщу як місце для постійного проживання.
Одна з причин – 93% з трудових мігрантів у Польщі працюють у сфері звичайної фізичної праці і отримують невелику зарплатню, що не дозволяє їм, наприклад, придбати житло там. Однак найбільша загроза для країни – це не трудова міграція на певний визначений строк, а виїзд молоді за кордон на навчання, вважає Воскобойник.
“70-80% українців хочуть, аби їхні діти та внуки вчилися за кордоном. Особливо ті, хто виїжджав на деякий час на заробітки. Молодь, яка виїде туди навчатися, підпрацьовувати, заробляючи при цьому більше, ніж в Україны на основній роботі, уже втрачена для України”, – зазначив експерт.
За даними Національного банку України, у 2016 році обсяги приватних грошових переказів від трудових мігрантів становили 5,5 млрд доларів, а у 2017 – 7,3 млрд доларів. Цьогоріч обсяг переказів може становити не менше 9 млрд доларів.??