В Україні можуть підвищити штраф за ігнорування ременів безпеки

Штраф можуть підвищити до 850 гривень для водіїв, які не користуються ременями безпеки в автомобілі.

25 народних депутатів зареєстрували у Верховній Раді законопроект, яким пропонується підвищити до 850 гривень штраф для водіїв, які не користуються ременями безпеки в автомобілі, інформує Ukr.Media авто.
Відповідний проект закону №8492 "Про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності і травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та шоломами)" був зареєстрований 18 червня.
Ініціаторами підвищення штрафу стали 25 народних депутатів, серед яких Антон Геращенко, Ірина Геращенко, Вікторія Сюмар, Ігор Діденко, Іван Крулько, Олександр Опанасенко, Анна Гопко, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Рябчин Олексій, Леонід Ємець та інші.
Зараз документ передано на розгляд керівництва, а сам проект закону та пояснювальна записка до нього не опубліковані.
"Сьогодні штраф за ігнорування ременя безпеки в Україні становить лише 51 грн. Мізерне покарання спонукає водіїв і пасажирів порушувати правила дорожнього руху і нехтувати власною безпекою", - заявили в "Центрі демократії і верховенства права", активісти якого також стали ініціаторами законопроекту в рамках компанії "За безпечні дороги".

Депутатам пропонується підвищити штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів, що становить 850 гривень.
За даними організації, лише 15% українських водіїв користуються ременями безпеки, що є найнижчим показником в Європі.
У ЦДВП запевнили, що пристебнуті ремені безпеки можуть врятувати до 50% людей, що потрапляють в смертельні автокатастрофи.
"Кожен рік на дорогах України гине що найменше 3,5 тисяч осіб та травмується що найменше 35 тисяч. Ремені безпеки могли б врятувати принаймні значну частину тих, хто знаходився в автомобілі під час ДТП", - йдеться в повідомленні.
"Майбутній закон почне діяти через 3 місяці після підписання Президентом. В цей час має бути проведена інформаційна компанія для громадян. Підвищення штрафу в першу чергу покликане спонукати до зміни поведінки українців та формування у пасажирів та водіїв звичку пристібатися у авто", - зазначили в організації.
Там додали, що підвищення штрафів - найефективніший спосіб змусити водіїв і пасажирів користуватися ременями безпеки, про що свідчить міжнародний досвід.
Зокрема, за даними Центру демократії та верховенства права, у Франції штраф за ігнорування ременя безпеки становить 135 євро, Словенії - 120 євро, Чехії - 77 євро.
Крім того, з посиланням на дані соціологічного дослідження, що посилення відповідальності за ігнорування ременів безпеки підтримує 66% населення
??