Єврономери в Україні: Рада прийняла кардинальне рішення

?Єврономери в Україні: Рада прийняла кардинальне рішення
В Україні вже незабаром може різко зменшитися розмір акцизів при розмитненні автомобілів на іноземних номерах, в результаті значно скоротиться і кінцева вартість купленого за кордоном авто. Так, акциз на новий автомобіль з бензиновим двигуном 2 тис. куб. см буде всього на рівні 100 евро.

Відповідний законопроект №8487 "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів" у п'ятницю, 13 липня, за основу прийняла Верховна Рада України (265 "за"). Автор законопроекту - голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

У документі пропонують ввести дві формули для підрахунку розміру акцизного податку з базовими ставками. Для авто з бензиновими двигунами базова ставка - 50 євро, для дизельних двигунів - 75 євро. Розмір акцизу визначається шляхом множення базової ставки, коефіцієнтів обсягу двигуна і віку автомобіля. 

Щоб визначити коефіцієнт двигуна, його об'ємнеобхідно розділити на 1000. Для прикладу розрахуємо розмір акцизу для машини з об'ємом бензинового двигуна 1800 куб. см і віком 4 роки. Для цього базову ставку в 50 євро необхідно помножити на 1,8 (1800/1000) і на 4 (вік автомобіля).

Якщо автомобіль новий, то коефіцієнт віку до нього не застосовується. При цьому акциз рахується за тією ж формулою. Зазначимо, крім акцизу також доведеться заплатити ПДВ (20% від вартості машини) і ввізне мито (10%).

Єврономери в Україні: Рада прийняла кардинальне рішення
Єврономери в Україні: Рада прийняла кардинальне рішення
Так, акциз на автомобіль складе 360 євро. До слова, за старими правилами без пільги акциз на таку машину склав би 2957,4 євро, а з пільгою - 480,6 євро. У той же час за авто на дизельному двигуні з такими самими характеристиками за новими правилами необхідно заплатити 540 євро, а за старими 588,6 євро з пільгою і 3461,4 євро без неї.

В Раді законопроект підтримав і голова уряду Володимир Гройсман. До другого читання документ змінять з урахуванням позиції "АвтоЄвроСили".

Джерело?