Що змінилося в гаманці українця: народ витрачає більше, ніж заробляє

?Що змінилося в гаманці українця: народ витрачає більше, ніж заробляє
Другий рік поспіль українці живуть в борг і проїдають накопичені раніше заначки. Про це говорять дані Держстату, який підрахував доходи українців за I квартал нинішнього року. На початку року народ витратив на 3,3% більше, ніж заробив. Експерти кажуть, що справа не тільки в уповільненні зростання зарплат, але і в тому, що багато хто починає жити в борг, витрачаючи більше, ніж заробляє.

Доходи і витрати
Головні джерела доходів українців – це зарплати, які становлять майже половину загальної суми доходів середнього домогосподарства, і пенсії, допомоги, соцвиплати, складові трохи більше третини всіх доходів (див. інфографіку). Причому як в грошах, так і у відсотках доходи населення збільшилися за рік майже на третину, склавши понад 157 млрд грн. Особливо "розбагатіли" пенсіонери, у яких щомісячний дохід склав більше 5000 грн на людину. Але насправді в цих доходах враховані і субсидії на оплату "комуналки", які в опалювальний сезон (I квартал – зимовий) доходили до 1500 грн/міс. и більше. Прибуток від бізнесу, цінних паперів або відсотків по депозитах в структурі доходів займає менше 15% і в порівнянні з I кварталом 2017 р. знизилася майже на 1%.

Майже все зароблене у народу йде на покупку товарів і послуг, причому грошей не вистачає, як і рік тому, – люди пускають в хід заощадження і беруть кредити. Це, на думку фінансових аналітиків, головна тенденція двох останніх років. Але якщо в I кварталі 2017 р. боржники активно повертали узяте в борг, то через рік вони активно накопичують нові кредити, які статистика також зараховує до доходів домогосподарств. За рік також стало більше валютних кредитів: вони, на відміну від гривневих, приросли в перерахунку на 4,3 млрд грн.

Експерти
Фінансові аналітики пояснюють зростання доходів збільшенням зарплат, перш за все мінімальних, і осучасненням пенсій, в тому числі військовим пенсіонерам, яким перерахували їх виплати в січні-лютому 2018 р.

"Реальні, тобто з урахуванням інфляції, зарплати зросли за рік майже на 30%, – говорить виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Перш за все заробітки піднялися за рахунок відбілювання зарплат, так як їх більшу частину стали платити офіційно, а меншу частину – в конвертах. Але зростання доходів працюючих призвело до подальшого розшарування населення за рівнем доходів, перш за все йдеться про пенсіонерів. Якщо рік тому у тих, хто отримує мінімальну пенсію, на їжу йшло 82% доходів, то тепер – 90%".

Як пояснив нам Пендзин, з майже 12 млн пенсіонерів близько 7 млн мають мінімальну пенсію або трохи вище мінімуму. У підсумку після дворазового підвищення соцстандартів в 2017 р. доходи цих пенсіонерів зросли на 9%, а інфляція склала 13,7%. Тобто за рік більше половини пенсіонерів стали біднішими, незважаючи на осучаснення пенсій та зростання мінімальних виплат. А зростання валютних депозитів, за словами Пендзина, сталося через те, що після підвищення зарплат ті, хто працює, стали більше відкладати на депозити, причому на валютні, так як побоюються девальвації гривні до закладених в держбюджеті 29,3 грн/дол. в середньому за рік. В цьому випадку валютні депозити виявляться вигідніші за гривневі.

Що стосується перевищення витрат над доходами, то президент Украналітцентра Олександр Охріменко каже, що за рік значно пожвавилося кредитування, перш за все споживче.

"Зараз спостерігаються дві тенденції: перша – споживчі кредити в борг беруть ті, хто займається індивідуальним будівництвом, так як з початку нинішнього року почалося різке подорожчання будматеріалів, і взяти їх в кредит виявляється вигідніше, поки не піднялася ціна, – аналізує Охрименко. – І друга тенденція – все більше людей не дотягують до зарплати через випереджальне зростання цін на продукти і активно користуються кредитним лімітом по банківських картах. Отримавши зарплату, вони погашають борг, і відсотки банк нараховує невеликі".

Пендзин також відзначив зростання, хоча і невелике, іпотечного кредитування та видачу більшої кількості кредитів під покупки автомобілів.

Прогноз: доходи будуть рости
На думку експертів, в цьому році продовжиться зростання зарплат і пенсій, як зазвичай буває в передвиборні роки.

"Восени повинні ще підвищити мінімальну зарплату приблизно на 400 грн – це призведе до подальшого підйому офіційних заробітків і у тих, хто отримує більше мінімуму, – прогнозує Охріменко. – Але, за нашими оцінками, люди, перш за все молоді, будуть більше витрачати, ніж збирати, тобто жити в борг, як це прийнято на Заході".

З ним згоден і Пендзин, але головною передумовою для поліпшення рівня життя населення він вважає спадкоємність влади після виборів.

"Виплати пенсіонерам і малозабезпеченим в цьому випадку будуть рости і це разом зі зниженням інфляції призведе до того, що люди припинять витрачати накопичене, і життя покращиться", – упевнений Пендзин.

Джерело ?