В Україні змінюється ціна на газ: для кого зростуть тарифи

В Україні змінюється ціна на газ: для кого зростуть тарифи
В Україні запропонували підвищити норми споживання природного газу для домогосподарств, які не мають лічильника. І розділити їх на групи – залежно від пори року.

“Якщо є газова плита і централізоване гаряче водопостачання, оплата з людини зросте на 75,76% у весняно-літній період і на 166,67% у період опалювального сезону. За наявності газової плити і відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача — на 53,70% і 153,70% відповідно. За наявності газової плити і водонагрівача — на 90,48% і 138,10%”, – повідомив начальник відділу досліджень ринків газу та енергетики ДП “Держзовнішінформ” Любомир Васюник.

Сьогодні споживач, який прописаний у квартирі сам, платить за газ 22,9 грн. Йдеться про домогосподарство без лічильника і газового водонагрівача, але з газовою плитою та центральним гарячим водопостачанням. Якщо тарифи зростуть, то платіжка становитиме 40,3 грн навесні-влітку і 61,1 грн восени-взимку.

Тариф для домогосподарства з газовим водонагрівачем та газовою плитою за місяць з людини становить 73 грн. Після нововведень зросте до 139 грн і 173,7 грн залежно від пори року.

За даними операторів газорозподільних мереж, сьогодні норма газу вдвічі менша за фактичний обсяг споживання. Через це Нафтогаз і газзбути щорічно несуть збитки 2,681 млрд грн.

У постанові Міненерговугілля йдеться, що споживачі в домогосподарствах без лічильників не зацікавлені економити газ.

“Коли норми споживання не були заниженими, споживачі були зацікавлені встановити лічильник. А зараз усіма силами намагаються відмовитися і платити за нормою. Бо так вигідніше”, – каже метролог Регіональної газової компанії Олександр Титаренко.

Також держава покриває мінімальну платіжку за газ домогосподарств без лічильника, які оформили субсидію.

Однак терміни забезпечення лічильниками споживачів із газовою плитою в 2017 році продовжили до 2021-го. Тому до домогосподарств не можуть застосовувати санкції.

Джерело