В Україну йде небезпечна епідемія: як розпізнати та вберегтися

В Україну йде небезпечна епідемія: як розпізнати та вберегтися
МОЗ України попередив про епідемію грипу, яка почнеться у жовтні і закінчиться у травні 2019 року. За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, у країні лютуватимуть три штампи: "Мічиган", "Сінгапур" і "Колорадо".

Чим страшні?
Більшість противірусних препаратів з ними не можуть впоратися - адже ці штампи постійно мутують, а тому хвороба може протікати з ускладненнями або завершитися летальним результатом. У недалекому 2016 році від вірусу, за офіційними даними, померло понад 300 осіб, в минулому ж році кількість смертельних випадків скоротилася до 6.

Групи ризику
Найменш стійкі до вірусів грипу люди похилого віку, вагітні, діабетики 1 типу, діти до 3-х років, люди, імунітет яких ослаблений протіканням інших захворювань.

Клініка
Оскільки "Мічиган", "Сінгапур" і "Колорадо" постійно мутують, на перших стадіях їх важко відрізнити від уже відомих і простіших штампів грипу.

A (H1N1) "Мічиган" відомий такими симптомами:

- головний біль, який не минає після застосування болезаспокійливих препаратів;

- слабкість і сонливість;

- жар від 38,7 до 40 градусів не спадає протягом 3-х днів. Температуру важко збити жарознижувальними препаратами;

- сухий кашель;

- рясна пітливість;

- біль у грудях;

- сухість слизових носоглотки, рота;

- ломота і біль у суглобах.

Якщо вчасно не звернутися до лікаря, можуть виникнути ускладнення - пневмонія, міокардит, енцефаліт, менінгіт. Помітивши ці симптоми, негайно звертайтеся по допомогу:

- лихоманка 39 градусів, яка не пройшла за 3 дні протікання хвороби;

- відкашлювання мокроти з кров'ю;

- низький артеріальний тиск;

- задишка.

А (H3N2) "Сінгапур" можна визначити за такою клінічною картиною:

- різке нездужання і слабкість;

- біль у м'язах;

- відчуття різі в очах;

- різкий стрибок температури до 40 градусів, яку важко збити медикаментами;

- закладеність носа і біль у горлі;

- розлад шлунка (рідко).

- хвороба розвивається швидко, перші симптоми можуть проявитися вже за 12-48 годин після зараження;

- підвищена світлочутливість;

- гострий період довше, ніж у інших штампів грипу, він триває від 4 до 5 днів.

Негайно звертайтеся по допомогу, якщо температура не падає більше 3-х днів. Ускладнення цього штампу вірусу можуть викликати пневмонію і навіть летальний результат.

Лікування
Важливо пам'ятати, що штампи "Мічиган", "Сінгапур" і "Колорадо" лікувати антибіотиками і противірусними препаратами малоефективно, особливо після завершення першої стадії хвороби. Для лікування симптоматики лікарі призначають жарознижувальні, відхаркувальні, а також вітаміни.

Для війни з вірусом застосовують інгібіторні препарати, а також медикаменти з високим вмістом інтерферону. Препарати і дозування призначаються індивідуально лікарем. Важливо звертатися до нього на перших етапах прояву хвороби, саме тоді, коли вона схожа на звичайний грип, адже в такому випадку вам вчасно призначать правильне лікування. Самолікування - виключене.

Профілактика
Часник, цибуля та мандарини - не врятують. Єдиним дієвим способом профілактики від штампів "Мічиган", "Сінгапур" і "Колорадо" є вакцинація.

До сезону епідемії 2018-2019 року в Україні очікується наявність трьох вакцин від грипу, які будуть доступні в аптеках протягом місяця. Вакцини можна буде купити в аптеках, їх орієнтовна ціна - 200 грн.

Важливо провести вакцинацію до жовтня 2018 року, щоб імунітет навчився боротися з новими штампами вірусу, до початку епідемії, а на це йому потрібно від 7 до 14 днів.

Зверніть увагу, що вакцинуватися можна лише, якщо ви здорові. Під час загострень хронічних захворювань, або гострої стадії будь-якого іншого захворювання вакцинація заборонена.

Під час епідемії дотримуйтеся простих правил:

1. Регулярно проводьте вологе прибирання і провітрювання вдома і в офісі.

2. Мийте руки з милом.

3. У місцях великого скупчення людей, у громадському транспорті, а також якщо перебуваєте поруч із хворим - носіть маску, і міняйте її кожні 4 години.

4. У громадських місцях не знімайте рукавички, не торкайтеся руками обличчя, тим більше рота або очей.

5. Якщо хворий хтось із домашніх - виділіть йому окремий посуд і рушник.

Як відрізнити грип від звичайної ГРВІ?
Грип починається швидко і протікає гостро, протягом 3-5 днів тримається температура вище 38 градусів. ГРВІ проявляється по наростаючій, спочатку слабкість, потім з'являються озноб і температура. Кашель і біль у горлі через грип виникають на 2-3 день, а у разі ГРВІ ці симптоми є першим маркером захворювання. Крім того, грип лікується вдвічі довше, ГРВІ ви можете вилікувати за 4-7 днів, а з грипом доведеться дотримуватися постільного режиму від 7 до 14 днів.

Джерело  ​