Нові правила вступу до вузів: що змінилося

Нові правила вступу до вузів: що змінилося
Пропонують зробити кампанію коротше за часом і встановити високий мінімум для юристів. Днями Міносвіти винесло на загальне обговорення правила вступу до вузів наступного року. "Сегодня" зібрала головні зміни.

За проектом МОН, час на прийом заявок до вузів трохи скоротять: з 15 днів до 13. Заяви прийматимуть з 10 по 22 липня. Зате заради вступників на заочне навчання контрактників реєстрацію е-кабінетів продовжать з 24 днів до 61-го. Вона стартує 1 липня і закінчиться 30 серпня. А ось творчі конкурси на бюджетні місця тепер хочуть проводити до основної сесії ЗНО (з 16 березня до 15 травня), щоб вузи не приймали рішень про зарахування, спираючись на результати тестів. Дати таких відборів будуть заздалегідь узгоджувати з МОН, щоб вони не перетиналися в різних вузах.

Хороші новини для майбутніх педагогів і медиків – їх зараховуватимуть першочергово, але тільки за умови, що ті після навчання попрацюють в селах не менше трьох років. Крім того, цього року не менше 150 балів з двох конкурсних предметів доведеться набрати не тільки вступникам на "Стоматологію", "Медицину" і "Педіатрію" – такий же мінімальний поріг збираються встановити для спеціальностей "Фармація", "Промислова фармація", "Право", "Публічне управління і адміністрування" та "Міжнародні відносини". У МОН пояснюють такий поріг високим рівнем відповідальності, який притаманний цим професіям.

Як і минулого року, планують дозволити подавати до вишів сертифікати ЗНО за останні три роки (2017, 2018, 2019). Але при цьому тестування з іноземних мов все ж має бути свіжим – за 2019.

Поки залишать і фіксований список конкурсних предметів – обов'язковими будуть ЗНО з трьох предметів, два з яких вказує вуз, а третій вибирає сам абітурієнт. Однак обіцяють поміняти переліки предметів для деяких спеціальностей. Наприклад, розширять застосування тестів ЗНО з математики та фізики, щоб школярі звернули більше уваги на вивчення цих предметів.

Тим часом уже йдеться про те, щоб зробити обов'язковими відразу п'ять тестів: українську мову, історію України, математику, іноземну мову і ще один додатковий предмет. Ідею озвучив на нещодавньому засіданні комітету ВР з питань освіти голова Нацакадемії педагогічних наук Василь Кремень.

Ще: пільговики і бакалаврат
У МОН пропонують розширити пільги на вступ для учасників бойових дій. Якщо ініціативу підтримають, то за пільгами зможуть вступити не тільки учасники ООС, але і інші абітурієнти з цієї категорії: учасники миротворчих місій, які воювали за кордоном та інші. Вперше хочуть ввести і набір абітурієнтів на молодшого бакалавра за двома сертифікатами ЗНО – але поки так зможуть вступати лише контрактники. Обмеження майбутнього року введуть, щоб залишити бюджетні місця для останнього набору на молодшого спеціаліста, адже вже 2020 року їх не набиратимуть.

Нововведення пропонують і для вступників студентів. Наприклад, може зрости список магістратурних спеціальностей, де знадобиться іспит з іноземної мови за технологією ЗНО. До переліку до гуманітарних і юридичних професій можуть додати музеєзнавство, бібліотечну та архівну справу, богослов’я, соціальні та поведінкові науки, управління і адміністрування, інформаційні технології, громадське управління та інші спеціальності.

Водночас молодшим спеціалістам для вступу на економічний або управлінський бакалаврат доведеться здавати ЗНО з української мови та літератури, а ось для вступу на медичний бакалаврат чи магістратуру – здавати ліцензійний інтегрований іспит "Крок М".  ​