На українських дорогах може з'явитися нова розмітка

На українських дорогах може з'явитися нова розмітка
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розглядає можливість нанесення шумової та люменесцентної розмітки на українські дороги. Про це повідомив заступник міністра відомства Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

Заступник міністра наголосив на тому, що безпека дорожнього руху залишається пріоритетом № 1, а така розмітка може дієво забезпечити підвищення безпеки дорожнього руху на українських дорогах. Парцхаладзе посилається на досвід таких країн, як Фінляндія, Данія та Швеція, де застосування такого роду шумових смуг дозволило підняти рівень безпеки учасників дорожнього руху на новий рівень та знизило кількість аварій на дорогах.

Що таке шумова дорожня розмітка?Це штучно створена нерівність – виїмка або височина, яка в залежності від призначення облаштовується вздовж дороги або впоперек. Під час наїзду на таку розмітку водій автомобіля починає відчувати суттєву вібраційну та спеціальний звуковий ефект, що це сприяє підвищенню уваги на дорозі під час руху вздовж дорожних узбіч або перед наближенням до ділянки з підвищеною небезпекою.

На українських дорогах може з'явитися нова розмітка

Заступник міністра також додав, що з 1 вересня вступили в дію оновлені державні будівельні норми щодо вулиць і доріг які містять багато важливих змін для підвищення безпеки на дорогах, зокрема, можливість звуження ширини смуг, обов’язкове облаштування острівців безпеки на нерегульованих переходах та захисних стовпчиків на зупинках тощо.

Що таке люмінесцентна дорожня розмітка?Це тип розмітки, що підсвічується за рахунок спеціальної фарби, яка накопичує, а потім випромінює світло протягом 10 годин після заходу сонця. Це покращує видимість для водіїв у вечірній час, зменшує кількість аварій на дорогах та підвищує безпеку руху.

Джерело  ​