Українсько-угорський конфлікт на Закарпатті штучно розхитує cама Угорщина


 
Нещодавно оприлюднене відео видачі угорських паспортів в Генеральному консульстві закарпатського Берегова спровокувало нову хвилю напруження в українсько-угорських стосунках. Окрім інформаційного приводу для різного роду політичних шарлатанів, до різких заяв у бік України знову вдався і офіційний Будапешт. Так керівник угорської дипломатії Петер Сіярто — глашатай імперських амбіцій В. Орбана — відразу ультимативно заявив про порушення прав угорської національної меншини Закарпаття, недружні кроки України та про майбутню жорстку реакцію Будапешта щодо євроатлантичних перспектив нашої держави.
Угорське громадянство, як електоральний козир Орбана
На додачу Сіярто також висловився проти спільної європейської позиції Угорщини відносно автоматичного продовження санкцій щодо країни-агресора. (Особливо відмінною від ЄС риторика Угорщини з цього питання стала після нещодавнього чергового візиту  прем’єра Віктора Орбана до Кремля).
З такої поведінки «доброго сусіда» України постає низка цілком логічних запитань до керівництва Угорщини.
Цікаво, зокрема, у чому причина майже щоквартальних візитів угорського прем’єра Віктора Орбана «на килим» до Володимира Путіна? І чим Орбан може пояснити розбудову співпраці з країною-агресором (зокрема збільшенням товарообігу з РФ), не зважаючи на санкції Європейського Союзу? Невже Угорщина вичерпала всі спільні фонди ЄС і шукає чергового донора на тлі смертей українців та закарпатських угорців, яким не пуста жовта блакить? Невже Угорщина не зробила жодних висновків з Угорської революції 1956 року проти радянського поневолення?
Не менш цікаво, що має сказати той же Орбан на висловлені публічно звинувачення голови Угорської соцпартії Ференца Дюрчаня про мобілізацію закордонного електорату за рахунок угорської державної казни на користь одноосібно правлячої партії «ФІДЕС» та її гегемона і прем’єра в одній особі?
На цьому фоні не важко здогадатися, хто роками втокмачує та роздмухує міф про переслідування закарпатських угорців. Окремі брехливі угорські політики вкладають в уста угорським та проросійським ЗМІ цю абсурдну тезу, забуваючи нагадати, що Україна — єдиний сусід Угорщини який взірцево толерує їх бажання причетності до проматірної держави. Мова йде про гідне представництво угорців в органах влади та місцевого самоврядування Закарпаття й України (майже у кожному скликанні ВР є представник угорської меншини), розміщення державної символіки на адміністративних будівлях, перейменування населених пунктів угорськими назвами, вшанування угорських героїв назвами вулиць та чисельними постаментами, ігнорування безкінечних непогоджених візитів угорських високопосадовців до краю, аж до мовчазної згоди на встановлення сакральних містичних турулів та інших архіісторичних маркерів колишньої дотріанонської «Великої Угорщини»… А ще свої друковані й електронні ЗМІ, свої вищі навчальні заклади і не тільки…
У ЄС подвійне громадянство — не норма
Ще один міф, який серед пересічних громадян, далеких від дипломатичного словоблуддя, поширюють «друзі України» —твердження про звичайну практику існування інституту подвійного громадянства в Європейському Союзі. При цьому недалекі політики «забувають» розповісти, наприклад, про сусідніх словаків, які прийняли безкомпромісний закон про позбавлення громадянства у разі встановлення стійкого політико-правового зв’язку з іншою державою. Цей закон було прийнято якраз у відповідь на угорський імперський іредентизм (угорська іредента (від італ. irredento— поневолений) — реваншистська політика, спрямована на повернення під владу Угорщини територій, які перебували під Сан-Стефанівською короною і які були втрачені після Першої світової війни.). Таке відношення до територій сусідніх держав нині є скринькою Пандори для майбутнього Угорщини. У цьому руслі варто згадати і «теплі» контакти угорців з румунськими колегами з приводу секеїв — угорської національної меншини Румунії.
Це лише частина запитань до уряду Угорщини. У світлі ж резонансного відео, хочеться спитати угорських чиновників, які потурають роздачі угорських паспортів за кордоном, чи вірять вони у щирість клятви на вірність Угорщині за келихом шампанського у Генеральному консульстві у м. Берегово? І чи відомо їм про кричущу корупцію при отримані «утлевела», яка вже стала темою гумористичних роликів, коли його за гроші отримує навіть коза і не отримують хіба що марсіани?
Так само угорській стороні мабуть не відомо, угорський закордонний паспорт — хороша можливість уникнути боргових зобов’язань, сплати аліментів дітям, переховування від українського правосуддя кримінальних елементів та осіб, що підозрюються у тероризмі?  Чи відомо це європейським інституціям, які вже не можуть дати ради підходам угорського політичного керівництва до розв’язання міграційної кризи?
І дуже вже цікаво, як у розуміння пана Сіярто та його патрона Орбана, має реагувати українська сторона у відповідь на заклики працівників угорського консульства приховувати від органів української влади наявність угорського паспорту?
Цікаво б дізнатися і чи широка адресна фінансована підтримка закарпатської угорської громади з боку Угорщини спрямована на людину чи її утримання на території маревної майбутньої угорської автономії? Чому ця допомога подається на майданчиках авторитетних міжнародних організацій як жертовність Угорщини? Адже на тлі абсурдних звинувачень України це виглядає алогічно.
Не менш цікаве питання — чи проводила Угорщина консультації із зацікавленими країнами або переймалася отриманням висновків Венеціанської комісії коли в односторонньому порядку законодавчо надала можливість спрощеного набуття громадянства громадянам інших суверенних країн ? І чи є у представників керуючої еліти Угорщини усвідомлення того, що такими діями вони наражають своїх співвітчизників на небезпеку адміністративного та кримінального переслідування?
Право України на реалізацію мовної та освітянської політики — внутрішнє і непохитне
…Закарпатські угорці, безперечно, є перлиною багатонаціонального народу України, які надають власного неповторного шарму етнічній мозаїці. Хіба поодинокі закарпатські родини не містять генотипу численних націй світу.  Однак, у гонитві за владою сучасне керівництво Угорщини, не її братній народ, штучно розхитуєте спокій на Закарпатті у догоду російському агресору. Не будучи, ні ідейними творцями, ні основним рушієм НАТО та ЄС, популісти, котрі зараз при владі в Угорщині, фактично паразитують на героїчній боротьбі України з агресором та євроатлантичних цінностях, ставлячи їх нижче власних меркантильних інтересів…
Як би там не було, суверенне право України на реалізацію мовної та освітянської політики непохитне та у перше чергу спрямоване на забезпечення гуманітарних потреб, всіх без виключення народів, котрі живуть у нашій державі. І це внутрішня справа України, втручання в яку будь-яких сусідів чи ворогів є неприпустимим у сучасному європейському суспільстві. Що ж до українських угорців, то володіння українською мовою є не тільки передумовою їхньої  інтеграції у суспільство, але й запорукою соціального поступу та можливості брати участь у коригуванні  державної політики в інтересах створення, ще більшого комфорту для національних меншин. Приклади поруч — Рефат Чубаров, Василь Брензович та багато інших…
Угорський паспорт справді відкриває двері у світ. Та чи чекають з обіймами українців там у світі більше, ніж удома? Окрім хіба для підтримки на виборах чи на референдумах правлячої партії Угорщини під керівництвом друга Володимира Путіна Віктора Орбана. Аби покласти край цим спекуляціям і шантажу з боку керівництва Угорщини потрібно не багато. Достатньо просто перекласти закон сусідньої Словаччини про громадянство українською мовою та ввести його в дію. Україна ж поки цього не робить, показуючи турботу про нацменшини і забуваючи про захист власних атрибутів державності.
Groza-news