Зміни цін на паливо: газ подорожчає, вартість бензину - знизиться

Зміни цін на паливо: газ подорожчає, вартість бензину - знизиться
З початку осені подорожчання палива трохи призупиняється. За п'ять днів великі паливні оператори знизили ціни на 50-60 копійок за літр, проте дрібні мережі вичікують. Про прогнози на ринку палива пише "Сегодня".

Експерти ринку нафтопродуктів обіцяють подальше повсюдне здешевлення палива. Причини - зниження цін на нафту і хоч і незначне, але зміцнення гривні.

Ціни вниз

За даними "Консалтингової групи А-95", звичайний (непреміальний) бензин А-95 коштував в липні в середньому 29,19 грн/л, а в жовтні вже 32,23 грн/л, дизпаливо, відповідно, 27,04 і 29,03 грн/л. На брендових АЗК ціни в жовтні були істотно вище - звичайний А-95 продавали по 35,5 грн/л, преміальний на гривню дорожче, "дизель" - по 34,5 грн/л. Але з початку тижня ціни на бензин у них поповзли вниз на 50 коп./л, позавчора ще на 12 коп. У той же час низка мереж поки утримують ціни бензину на колишньому рівні - 32-33 грн/л, а дизпаливо навіть подорожчало у них на 0,4-1 грн/л, в середньому до 31,5-32 грн/л.

Експерти

Фахівці паливного ринку прогнозують, що нафтопродукти в жовтні будуть дешевшати і далі, оскільки нафта на світових ринках впала за останній тиждень з $ 85 до $ 81 за барель (159 літрів). Директор спецпрограм НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев спростував прогнози, що нафта найближчим часом може подорожчати, дійшовши до $100/барель. 

"Тому і з'явилися заяви про нафту по $100. Такий стан справ так само вигідний експортерам нафти. Ціни зараз вдвічі вище, ніж повинні бути, бо при ціні $35-40 за барель видобуток нафти вже є беззбитковим", - роз'яснив Рябцев.

Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн нагадав, що зростання цін на паливо в роздробі почався з 20-х чисел серпня. Бензин з тих пір подорожчав на 3,6 грн/л (12%), а ДП - на 4 грн/л (15%).

"Основних причин дві. На початку серпня відбулася девальвація гривні з 26 до 28 грн/$. Імпорт палива становить 80-85% потреб України в нафтопродуктах. Очевидно, що чим дорожче валюта, тим вище ціна закупівлі в гривнях: кожна гривня в курсі долара - це додаткові 80 коп./л на АЗС. Виріс в серпні курс на 2 грн, значить, в середньому на 1,6 грн/л підвищилася ціна на паливо, - роз'яснив Куюн. - Потім почалося швидке зростання цін на нафту: за вересень і по 10 жовтня з $72 за барель до максимуму, $85. Причина - загроза санкцій до Ірану, одному з найбільших експортерів нафти".

Постійно, за словами Куюна, впливає на ціну палива і зростання кількості нелегальних заправок, насамперед дизпалива, де воно дешевше на 5 грн/л і більше через несплату податків. Нелегали покривають вже 15-17% продажів. Але оскільки ціна нафти пішла вниз, експерти впевнені, що на цьому тижні вартість бензину знизиться мінімум на 1 грн/л, і цей тренд продовжиться. В результаті бензин може до листопада подешевшати ще на 1,5 грн/л і більше, або до 29,5-30 грн/л, майже повернувшись до цін серпня.

Газ дорожче 16 грн/л

А от зниження цін на скраплений (LPG) газ, що стає все більш популярним через свою дешевизну у автомобілістів, навряд чи буде, впевнений Куюн. Навпаки, він може ще подорожчати в середньому до 16 грн, або більш ніж на 10%. Зараз середня ціна 14,4 грн/л, але знайти LPG-заправку, де газ коштує менше 15 грн/л, малореально, крім невеликих "бочок", які торгують одним газом. Якої він якості, залишається гадати, адже в складі правильного LPG-палива повинно бути не менше 42% дорогого підакцизного бутану і 58% дешевого пропану, що впливає на ціну. А на брендових АЗК паливо продають вже по 16,2-16,5 грн, надаючи власникам карт лояльності знижки, що досягають деколи 2 грн/л. Причина зростання цін на газ, за ​​словами експерта, в невеликому дефіциті ресурсу, який трейдери закупили на піку зростання цін менше звичайного, побоюючись, що вартість LPG-палива піде вниз, і вони понесуть збитки.

"Економічно обґрунтована ціна - 16 грн/л. Але дефіциту газу не буде, в цьому році вперше літній сезон, коли споживання газу традиційно зростає, пройшов спокійно, без стрибків цін через недопоставки", - зазначив Куюн.

Як повідомляли Українські Новини, цього тижня бензин продавали по 26,66-32,80 гривень за литр.

Тим часом, бензин А-95 з початку року подорожчав майже на п'ять гривень.

Джерело.  ​