Осінній призов 2018: українцям пояснили, чи мають право їх хапати прямо на вулицях

​В Україні повним ходом триває  призовна кампанія-2018, однак, як і кожного року, цього разу також не обійшлося без прикрих інцидентів.


Про це пишуть ЗМІ із посиланням на коментар керівника Центру військово-правових досліджень Олександра Мусієнка.
Військовий наголосив, що під час призову в Збройні сили України військовослужбовці не мають права влаштовувати на призовників так звані "облави", затримуючи їх прямо на вулиці.
призовники

Експерт прокоментував скандальне відео з Харківської області, де військовий намагався прямо на вулиці затримати призовника.Мусієнко зазначив, що подібні інциденти траплялися і раніше, адже ще у 2016 році виникали подібні ситуації, коли на вулиці когось могли зупинити, підійти і просто забрати.
"Існує порядок, передбачений законодавством, де вручається повістка про виклик призовника - це місце роботи, місце навчання або місце проживання. Там можна. Будь-які інші дії, незважаючи на благородну мету - служіння батьківщині, виконання конституційного обов'язку і так далі - не відповідають закону", - підкреслив військовий.

Окрім того експерт нагадав, що згідно з Конституцією України, всі державні органи повинні "діяти виключно у передбачений законом спосіб".
"Обов'язок не тільки громадян, але і правоохоронних органів дотримуватися законодавства", - резюмував Мусієнко.