Електронне пенсійне посвідчення: що це таке і які його переваги

​Українські пенсіонери можуть оформити електронне пенсійне посвідчення, що поєднує в собі і банківську картку і посвідчення особи.

Пенсійний фонд України продовжує приймати заяви на виготовлення електронного пенсійного посвідчення всім бажаючим пенсіонерам. Зараз ними користується майже 400 000 пенсіонерів з числа внутрішньо переміщених осіб. Саме вони, згідно з постановою Кабінету Міністрів (Постанова КМУ від 5 листопада 2014 р. № 637 "Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам") першими їх почали отримувати, інформує UkrMedia.
Що таке електронне пенсійне посвідчення (ЕПП) і які його переваги?
Електронне пенсійне посвідчення - це пластикова картка, яка поєднує в собі банківську картку, на яку надходять пенсійні виплати, та посвідчення особи з відповідними персональними даними. Відповідно, пред'явивши посвідчення, пенсіонер може скористатися пільгами, які гарантує йому статус безоплатний проїзд у громадському транспорті, знижки в магазинах, аптеках тощо.
Електронне пенсійне посвідчення вже містить електронний цифровий підпис, що дозволяє отримувати електронні документи на веб-порталах органів влади.
Хто може отримати ЕПП?
Будь-який з пенсіонерів, який має паперове посвідчення може замінити на новий документ. У той же час перехід на новий тип документу не є обов'язковим, раніше видані посвідчення продовжують бути дійсним.
Як отримати ЕПП?
Щоб отримати електронне пенсійне посвідчення, потрібно звернутися до відділення Пенсійного фонду за місцем проживання та подати заяву. Заява формується автоматично на підставі даних, наявних в базі Пенсійного фонду. Пенсіонеру необхідно її лише підписати.
Для виготовлення документа пенсіонерам, які бажають отримати нове посвідчення замість попереднього, можуть бути використані фото, наявні в базі даних Пенсійного фонду. Ті, хто виробляє електронне пенсійне посвідчення вперше, можуть надати фото або сфотографуватися безпосередньо у відділенні Фонду.
Виготовленням електронного пенсійного посвідчення, яке одночасно є платіжною карткою, поки займається тільки Державний ощадний банк України (Ощадбанк). Зараз Пенсійний фонд веде переговори з іншими банками по введенню такої послуги. Виготовляється посвідчення протягом 30 днів та видається в обраному відділенні банку.