Що і як читають українці: результати соцопитування

Що і як читають українці: результати соцопитування
Українці читають сучасників, частіше використовують гаджети і відмовляються від російськомовної літератури. Такі підсумки дослідження, проведеного Центром Разумкова за підтримки Українського культурного фонду. Вони опитали 2013 респондентів віком від 15 до 59 років з усіх регіонів України.

Хто на полицях
Згідно з результатами, найпопулярнішим українським письменником залишається Ліна Костенко. Саме її ім'я відразу назвали 10% опитаних. Друге місце дісталося сучасному поетові Сергію Жадану – при згадці про українських письменників він приходить на розум 7% респондентів. Третє місце розділили класик сучасної літератури Юрій Андрухович (4,7%) і письменниця Оксана Забужко (4,3%).

"Однак знати – не означає читати: кожного з названих письменників читали майже вдвічі менше опитаних. Так, твори Ліни Костенко читали 5,8% респондентів, Сергія Жадана – 3,9%, Оксана Забужко обійшла Юрія Андруховича – 2,6% проти 2,4%", – кажуть автори дослідження.

При цьому 14% опитаних не змогли згадати жодного письменника, ще 13,8% не змогли відповісти, а 9,9% – так і не відповіли.

Розібралися і з улюбленими жанрами року: третина українців читала детективи (34%), трохи менше – класику (32%), чверть вибрала фантастику і підручник (по 24%) і трохи менше чверті – книги з психології і саморозвитку (23%).

Мовне питання
Майже половині українців, 45,3%, не важливо, якою мовою поглинати літературу. При цьому 33,3% з них навіть готові читати книги мовою оригіналу, яким би він не був. В інших випадках частіше вибирають російську – 28,3%, рідною ж мовою зручніше читати 24,2% респондентів. За словами соціологів, вибір мови книги часто залежить від того, якою людина спілкується в родині. Так ось, 47% опитаних вдома розмовляють українською, а 31% – російською. Примітно, що за чотири роки використовувати український в побуті стали частіше, а вибирати російськомовні книги стали рідше:

"Для порівняння, 2014 року 41% опитаних зазначали, що спілкуються вдома українською, 40% – російською. Перевагу українським книгам віддавали 24% опитаних, російськомовні книги вибирали 44%".

Транспорт і гаджети
Читати народ традиційно вважає за краще вдома – 58%. На другому місці опинилася робота, а на третьому – дорога, в дорозі читають 13% українців, особливо це стосується жителів великих міст. Більшість все ще вважає за краще друковані книги: їх кілька разів на тиждень читають 16%, електронні або аудіокниги – відповідно 4% і 11%. Остання куплена книга в середньому обходилася респондентам в 135 грн. Загалом же за рік 31,3% користувалися електронними, а 16,9% – аудіокнигами.

"Частка користувачів електронних книг зросла більш ніж удвічі: 2014 року тільки 13% українців читали електронні формати".

Джерело  ​