Найнебезпечніший острів на Землі

Попередження цікавим туристам. У 35 км від узбережжя Бразилії, на південь від Сан-Паулу, знаходиться острів Кеймада-Гранді. На перший погляд, тут просто райський куточок, але влада Бразилії забороняють його відвідування, адже це - найнебезпечніший острів на Землі.



Головна причина цього рішення - змії. Острів є єдиним середовищем існування однієї з найбільш отруйних змій на землі - острівного ботропса (Bothrops insularis), або списоголові змії. Укус цієї змії викликає швидке омертвіння тканин і безліч інших бід, і без негайного введення спеціальної сироватки вкушеній може закінчити трагічно.
У Південній Америці щорічно від укусів змій помирає від 540 до 2300 осіб. І 90% смертельних випадків припадає на Бразилію. На континенті живуть близькі родичі острівного ботропса - Bothrops atrox і Bothrops asper. Отрута цих змій теж неймовірно токсична, але все-таки менш сильна, ніж отрута їх списоголового родича.
Незважаючи на величезну кількість, змії острова Кеймада-Гранді занесені в Червону книгу.

Це пов'язано з тим, що острів і його фауна були відокремлені від материка близько 11 тисяч років тому, при черговому підвищенні рівня моря. Таким чином, тутешня фауна, і в тому числі змії, відносяться до ендеміками, що не зустрічається ніде більше. І якщо раптом спалахне пожежа, острівним ботропсам загрожує повне зникнення.
Зараз острів населений зміями досить щільно - від 1 до 5 особин на 1 квадратний метр. Основною здобиччю цих плазунів на острові стали птиці.
У Бразилії є безліч історій і легенд, пов'язаних з цим островом. Одна з них свідчить, що змій на острів завезли пірати, для захисту захованих тут скарбів. А ще одна каже, що від укусів змій загинули доглядач маяка з усією своєю родиною лише тільки тому, що вони випадково залишили відкритим на ніч вікно в своєму будинку. Зараз маяк на острові працює в автоматичному режимі. А відвідувати цей шматочок суші можуть тільки вчені-біологи і працівники, які обслуговують маяк, і тільки в супроводі лікаря з сироваткою.
Цікаво, що в акваторії острова популярні заняття дайвінгом і рибалкою. Добре, що ці змії не плавають в морі.
На португальському назва острова звучить зовсім романтично - Ільхам-де-Кеймада-Гранде (Ilha de Queimada Grande). За площею найнебезпечніший острів на Землі займає всього 0,43 кв.км, а найвища точка - 200 м над рівнем моря.
??