Розміщення реклами тут - +380 (98) 607 99 77
» » » Алкогольний "крем", ягня, гарячий шоколад: чим ласують на Великдень у країнах світу

Алкогольний "крем", ягня, гарячий шоколад: чим ласують на Великдень у країнах світу

???Алкогольний "крем", ягня, гарячий шоколад: чим ласують на Великдень у країнах світу
Зовсім небагато часу лишилось до найважливішого християнського свята – Великодня. Полиці супермаркетів заповнені різними спеціями, наліпками та фарбниками для яєць, паперовими формами для паски, а господині у великих торбах несуть додому борошно, цукор та "подарунки Коко".

5.UA збирав найдивовижніші рецепти страв до Великодня. Хто з європейців до свята готує ягня та чому іспанці віддають перевагу особливим солодким грінкам перед традиційною для українців паскою – про все це у нашому передсвятковому лонгріді.

У багатьох країнах світу Великдень починають відзначати заздалегідь, тому і Страсна п’ятниця – день вихідний. І якщо слов’яни звикли у цей день до роботи по хаті не ставати, а піст для них – найсуворіший, то в Мексиці, наприклад, саме на Страсну п’ятницю припадає приготування капіротади.

МЕКСИКАНСЬКА СМАКОТА: ПУДИНГ, ФРУКТИ, СИР

Алкогольний "крем", ягня, гарячий шоколад: чим ласують на Великдень у країнах світу


Це традиційна страва для мексиканців – солодкий хлібний пудинг у цукровому сиропі з фруктами, ягодами, горіхами та сиром. Додають до пудингу ще й гвоздику та корицю – у сироп. Сир радять обирати мексиканський, але замінити його можна ще й сортами Монтерей Джек, Лонгхорн Чеддер і Колбі.

Рецепт доволі простий: хліб нарізають скибочками (краще за все багет чи французьку булку), змащують маслом з усіх боків, ставлять у піч на 10 хвилин. Тим часом готують сироп – з коричневого цукру, кориці, гвоздики та води, звісно ж. На вогні його тримають близько 20 хвилин після кипіння, аби спеції були добре відчутні.

Алкогольний "крем", ягня, гарячий шоколад: чим ласують на Великдень у країнах світу


Тепер на хліб викладають порізані завчасно фрукти та горіхи (з фруктів краще обирати банани або яблука), посипають все це тертим сиром та заливають сиропом. Повторюємо ці дії ще двічі, аби загалом десерт вийшов тришаровим. Деко з пудингом закривають фольгою та ставлять у піч на 30-40 хвилин. Потім фольгу знімають, усе поливають топленим вершковим маслом та лишають ще на 10-15 хвилин у духовці. Найчастіше їдять капіротаду гарячою, не чекаючи, поки охолоне.

КРЕМОВИЙ ЛІКЕР "АДВОКАТ": У ЧОМУ СЕКРЕТ

Алкогольний "крем", ягня, гарячий шоколад: чим ласують на Великдень у країнах світу


У Нідерландах святкувати починають вже на Великдень, та в питанні страв їм є чим здивувати. На святковому столі у голландців завжди стоїть "Адвокат". Так називають кремовий лікер з яєчних жовтків, бренді, цукру та ванілі, більше схожий на алкогольний крем. Це справді дуже густий солодкий десерт. Його їдять просто ложкою, а популярний він у Голландії не лише на Великдень.

В "Адвокаті" близько 14-20 градусів, залежно від вмісту бренді. Приготувати його можна і вдома. Для цього беруть яєчні жовтки, які змішують з цукром, бренді, медом, ваніллю, за бажанням – корицею чи мускатним горіхом. Все – у міксері, аби не утворювалися грудки. Потім суміш нагрівають на повільному вогні до загустіння.

Алкогольний "крем", ягня, гарячий шоколад: чим ласують на Великдень у країнах світу


Готовий кремовий лікер радять поставити у холодильник на кілька днів – так він матиме більш насичений смак. А споживають його охолодженим. У холодильнику зберігатися домашній "Адвокат" може до трьох місяців.

"ВЕЛИКОДНЯ ГОЛУБКА" ВІД ІТАЛІЙЦІВ

Алкогольний "крем", ягня, гарячий шоколад: чим ласують на Великдень у країнах світу


Чи не найніжнішою великодньою стравою виявилась італійська голубка – солодкий символ миру. Ця традиційна страва отримала назву Коломба Паскуале (дослівно - "великодня голубка"). Однак знайти точний рецепт вам навряд чи вдасться – кожна господиня готує цю страву на власний розсуд.

"Великодня голубка" – це високий сухуватий пиріг з дріжджового тіста, більше схожий на кекс, з апельсиновою цедрою, цукатами, родзинками та мигдалем. На приготування страви іноді необхідно майже 24 години, тобто добу.

Так, спершу готують опару, яку лишають "відпочити" на 10-12 годин у теплому місці. Тісто має збільшитися у 3-4 рази, тоді його вимішують вдруге, додаючи всі інгредієнти, зокрема і помелений мигдаль, подрібнену цедру апельсину, ванілін. Тісто знову лишають – тепер хвилин на 20. Потім його розкатують, при цьому тісто буде дещо рідким та липким. Заповнюємо форму на 1/3, не більше. "Голубка" дуже швидко почне "розправляти крила" у духовці. А поки тісто у формі ставлять в тепле місце на 7-9 годин.

Алкогольний "крем", ягня, гарячий шоколад: чим ласують на Великдень у країнах світу


Далі готують глазур: збивають білок з цукром до стійкої піни, додають мигдальне борошно. Цією сумішшю і поливають пиріг. Тепер лишилося тільки випікати 45 хвилин. Потому "голубку" охолоджують, прикрашають цукром та шматочками мигдалю.

ПІКАНТНА НІЖКА ЯГНЯ

Алкогольний "крем", ягня, гарячий шоколад: чим ласують на Великдень у країнах світу


У Франції на Великдень за столом рідню збирає не кекс, пудинг чи паска, а соковите ягня. До слова, англійці теж люблять весною поласувати свіжоспеченим м’ясом. Тож для французів та мешканців Туманного Альбіону традиційною стравою на Великдень є бараняча нога, запечена у духовці з прованськими травами, кмином, часником та оливковою олією. До м’яса європейці люблять подавати зелену квасолю та печену картоплю.

Для приготування пікантної баранячої ніжки потрібно зовсім небагато зусиль. Спершу робимо маринад для м’яса: подрібнюємо часник, додаємо гірчицю, мед, сік лимона, оливкову олію, свіжі розмарин та чебрець. Робимо на м’ясі поперечні надрізи, натираємо ніжку ягня сіллю та чорним перцем, додаємо маринад, загортаємо у фольгу чи харчову плівку та ставимо на добу в холодильник. Якщо у вас немає стільки часу, м’ясо має пролежати в маринаді принаймні три години, але чим довше – тим смачніше, радять кулінари. За дві-три години до приготування м’ясо дістають з холодильника та лишають погрітися до кімнатної температури.

Випікають ніжку протягом 2-3 годин. Накривати фольгою необов’язково, але тоді пильнуйте, аби м’ясо не всохло. До такого соковитого м’яса найкраще пасуватиме червоне сухе вино.

Секрет від господині: аби упевнитися в тому, що ніжка ягня буде саме такою, як вам того хотілося, скористайтеся порадою. М’ясо готуємо протягом 20 хвилин за температури 230°С, після чого обираємо ступінь прожарки та випікаємо ніжку ще протягом 2 годин.

середньої прожарки (medium) - 54-57°C
гарної прожарки (medium-well) - 60-63°C
повністю прожарений (well-done) - 65-68°C 

СМАК ДИТИНСТВА, АБО СОЛОДКА НОСТАЛЬГІЯ ПО-ІСПАНСЬКИ

Алкогольний "крем", ягня, гарячий шоколад: чим ласують на Великдень у країнах світу


У сонячній Іспанії виявилося чимало поціновувачів солоденького, і на Великдень відмовлятися від свого улюбленого десерту тут геть не готові. Тому часто-густо замість паски вам запропонують скуштувати традиційну страву Торріхас, що в перекладі означає "обсмажений". Простіше кажучи, це солодкі золотисті тости, обсмажені на пательні. Рецепт знайшли у кулінарній книзі XIV століття, тож десерт давній і часом перевірений.

Рецепт доволі простий. Іспанці вимочують скибочки хлібу в меді, молоці та спеціях (а для гурманів може згодитися ще й лікер або вино), далі вмочають їх у яєчний жовток та обсмажують на оливковій олії. Найчастіше приправами стають лимонна цедра та кориця. Після приготування тости викладають на паперовий рушник, аби позбутися зайвої олії. Далі торріхас посипають корицею, цукровою пудрою або поливають кленовим сиропом.

Алкогольний "крем", ягня, гарячий шоколад: чим ласують на Великдень у країнах світу


Секрет від господині: для незабутнього смаку до грінок подаємо кульку ванільного морозива, прикрашеного листками м’яти.

Що цікаво, торріхас має символічне значення для іспанців. Так, хліб асоціюється з тілом Ісуса Христа, яйця та молоко – це ванни для очищення його тіла, а обсмажування на маслі символізує страждання перед Воскресінням. Готувати його починають ще на Страсному тижні.

ФІНСЬКЕ "МЯММІ"

Алкогольний "крем", ягня, гарячий шоколад: чим ласують на Великдень у країнах світу


У Фінляндії на Великдень готують безліч страв, та найбільш суперечливим є саме рецепт мяммі. Його люблять та ненавидять, розуміють і не дуже, а іноземцям його смак часто нагадує темне пиво. Кажуть, що рецепт приготування мяммі сягає коріннями давньої Персії, але в Фінляндії страву почали готувати у XVIII столітті.

Мяммі – це каша з житнього борошна й солоду з додаванням солі та цукру, яку кілька годин готують у печі за низької температури. Їдять страву охолодженою, подаючи її з вершками, ванільним кремом чи морозивом. Інколи до мяммі додають апельсинову цедру та патоку.

Фігурі ця страва не зашкодить, адже вона низькокалорійна, містить багато білку та мікроелементів. На столі у фінів мяммі з’являєтьс я вночі – одразу після Великодньої служби.

ШОКОЛАД, ШОКОЛАД І ШОКОЛАД ТІЛЬКИ

У Бразилії неодмінні атрибути свята – кролики та шоколад. А річ у тім, що шоколад був святковим частуванням в Європі XVI-XVII століть, коли саме відбулось відкриття й заселення Бразилії. До того ж, ця країна – батьківщина какао, тому інгредієнтів тут не бракує. Кролики та яйця символізують родючість та нове життя, а виготовляють їх з шоколаду й дарують найріднішим. Курячі яйця натомість не розфарбовують: традиція не прижилась.

Алкогольний "крем", ягня, гарячий шоколад: чим ласують на Великдень у країнах світу


У Страсний тиждень полиці магазинів заповнені виробами з шоколаду: це різноманітні цукерки, кролики, торти та тістечка, яйця та інші доробки кондитерів. У домівках же традиційно готують гарячий шоколад, додаючи до нього корицю, ваніль чи коньяк. Для любителів гостренького у бразильців маленький секрет: додайте до напою ще й мускатний горіх та перець чилі. І тримайте напоготові склянку води: буде гаряче! ??? скачать dle 12.0




ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Народ кто желает играть в современные игры на высоких настройках с динамичными теняими даже на самых слабых ПК или ноутах. Без лагов и фризов (Но нужен более менее нормальный интернет). Читайте статья по настройке компа здесь. Видео по установке и настройке смотрите тут. Играю уже пол года на ведре 2005 г. Буду рад кому помог разорить буржуев игровой индустрии!!!
12 квітня 2018 23:47
Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.

Професійна розробка сайтів

«    Квітень 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30