На Гаваях оголошена надзвичайна ситуація через виверження вулкана Кілауеа

Раніше, на Гаваях оголосили евакуацію місцевих жителів.

На Гаваях оголошена надзвичайна ситуація через виверження вулкана Кілауеа

Губернатор штату Гаваї Девід Ярмі оголосив район Пуна зоною стихійного лиха через активність вулкана Кілауеа. Про це він повідомив у Facebook, передає Ukr.Media.
- Надзвичайна ситуація в геотермальної зоні Пуни. Президенту Сполучених Штатів направлено запит про виділення допомоги острова Гаваї у зв'язку зі стихійним лихом, ? написав глави штату.
Раніше, на Гаваях оголосили евакуацію місцевих жителів через виверження вулкана Кілауеа, лава якого досягла населеного пункту Лейлани-Естейтс. Всього було евакуйовано близько 10 тисяч жителів штату.
У той же час NASA опублікували зроблені з космосу знімки виверження вулкана.
Відзначено, що виверження вулкана викликало ряд газових і лавових тріщин в зоні Східного Рифу вулкана.
На першому зображенні червоні ділянки позначають рослинність, чорним і сірим кольором позначені старі потоки лави. Жовті області, накладені на зображення, показують гарячі точки - новостворені тріщини і лавові потоки.

Витоки діоксиду сірки з тріщин вулкана можна побачити на другому зображенні - вони проявляються в жовтому кольорі.

ДОВІДКА

Кілауеа розташований на схилі вулкана Мауна-Лоа, який знаходиться вище і має висоту 1247 метрів над рівнем моря. Однак, якщо врахувати, що він знаходиться на дні Тихого океану, то висота Кілауеа становить близько 6800 метрів.
Вулкан в історії спостережень вивергався безліч разів. Перше задокументоване велике виверження відбулося в 1790 році, останнє за часом виверження почалося 3 січня 1983. У фазу нової інтенсивної активності вулкан вступив 6 березня 2011.