Чи готові закарпатці сортувати сміття?

З 1 січня 2018 року українців зобов’язали сортувати сміття

Те, що в Європі давно вважається нормою та практикується  роками, в Україні законом підтверджено тільки з 2018 року. Мова йде про сортування сміття. В Ужгороді вже можна побачити спеціальні контейнери, куди можна вкинути відсортоване. Вони знаходяться на майданчиках загального користування.  Селективні контейнери з’явилися в місті над Ужем ще з 2013 року, після того, як були внесені правки до Закону України «Про відходи». Зокрема, у статті 32 Закону України «Про відходи» був доданий пункт, за яким в країні «забороняється з 1 січня 2018 року захоронення на полігонах неперероблених (необроблених) побутових відходів».
Деякі ужгородці сортують сміття, частіше це пластик та скло, рідше – папір. Мешканка Ужгорода пані Тетяна завжди відсортовує скло від інших побутових відходів: «Недалеко від нашого дому є контейнер для скла, саме туди я часто викидаю непотрібні скляні пляшки. Сподіваюся, ці пляшки утилізують».
На відміну від Тетяни, пан Михайло не налаштований оптимістично, адже був свідком недуже приємної ситуації: «Часто бачу, як приїжджає сміттєвоз і забирає вміст обох контейнерів (для сортованого і несортованого сміття) разом, скидає все в одне, і, мабуть, везе на звалище. Відразу ж виникає запитання: навіщо тоді я сортую сміття, коли його змішують?» – розповідає він.
Наталія Якубик,  директор ТОВ «АВЕ-Ужгород» запевняє, що сміття таки сортують: «Селективних контейнерів в місті Ужгороді близько двохсот. Наші працівники сортують сміття за кольорами, пресують й відправляють на заводи-переробники. Окремо автомобіль приїздить за склом, окремо за папером ітд».
Тож, чи готове Закарпаття до сортування сміття?  Однозначної відповіді немає. Адже, якщо в місті люди більш менш налаштовані сортувати вторинні відходи, то у селах – ні. Останні не мають чіткої відведеної системи вивозу й переробки сміття. Ще однією не менш важливою проблемою залишаються нелегальні сміттєзвалища, які вже неможливо знищити.
Проте,  законодавство України усе ж таки намагається мотивувати громадян й нагадує, що за відмову від сортування передбачений штраф 340-1360 грн. для населення і 850-1700 грн. для організацій.
А ще, цікавим фактом є те, що на сортуванні відходів можна заощадити, якщо врахувати, що за рік людина утворює 20-70 кг сміття. Так, приблизно за 100 кг макулатури можна заробити 260 грн. 1 пластикова пляшка важить 15 грамів, а для кілограма слід назбирати майже 70, що буде відповідати 5 грн. Але за тонну пляшок переробник повинен заплатити 15 тисяч гривень.
То як, Ви сортуватимете сміття?

 
Марія Кочмарь
Джерело Перший кабельний