На Закарпатті за збір і реалізацію первоцвітів будуть штрафувати

Продавці з маленькими білими букетиками вже з’явилися у місцях великого скупчення людей в Ужгороді

За збір і реалізацію первоцвітів, які охороняються Червоною книгою, в Закарпатті загрожує солідний штраф.З потеплінням на Закарпатті розквітають перші квіти. Більшість із них, як-от підсніжник звичайний, білоцвітник
весняний, шафран Гейфеля (крокус), охороняються українським законодавством. Та це не спиняє охочих наживатися на рідкісній флорі, і продавці з маленькими білими букетиками вже з’явилися у місцях великого скупчення людей в Ужгороді, зокрема, біля ринків. Адже на Берегівщині та Виноградівщині вони вже почали цвісти.
У Берегівському держлісгоспі нагадують, відповідальність, а з нею і чималі штрафи ляжуть на плечі і продавців, і покупців рідкісних квітів.
«Первоцвіти занесені до Червоної книги України. Для чого це зроблено? Вони дуже тендітні й дуже часто знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій. Тому для збереження ці квітки внесли в Червону книгу і передбачили відповідальність за їх псування, знищення, продаж. Ними можна милуватися, але зривати їх ні в якому разі не можна, Торгівля первоцвітами (як продаж, так і купівля) є порушенням Законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України», – розповідає директор Берегівського держлісгоспу Богдан Шойного.«У нас є середовище, де первоцвітів дуже багато і для боротьби з незаконним обігом цих квітів працівники державної лісової охорони, Держекоінспекції, правоохоронці посилено охоронятимуть лісові масиви, а недобросовісних гостей лісу, – штрафуватимуть. За продаж червонокнижних квітів та недотримання законодавства порушникам доведеться відповідати, копійкою. Штраф сягає суми від ста (1700 грн) до двохсот п’ятнадцяти (3655 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу», – додав Богдан Андрійович.
Прес-служба Закарпатського ОУЛМ