АТОшникам Закарпаття! Що ви знаєте про "травневу допомогу" від держави?

АТОшникам Закарпаття! Що ви знаєте про "травневу допомогу" від держави?
Травень місяць вже не за горами. Для наших ветеранів це означає, що вже незабаром кожен з них отримає виплату до 5 травня. 
Сьогодні ми поговоримо про те, що потрібно знати і зробити, щоб спокійно і без проблем отримати дану виплату.

Юридична сторона медалі

Щорічна грошова допомога до 5 травня закріплена в статтях 12, 13, 14, 15, 16 Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" окремо для кожної категорії ветеранів війни.
Також щороку Кабінет Міністрів видає постанову , в якій закріплює розміри виплат на кожен рік.

Хто отримає виплату цього року

Всі особи, які отримали посвідчення УБД, інваліда війни (особи з інвалідністю внаслідок війни), члена сім’ї загиблого, учасника війни до 5 травня, повинні отримати виплату. Орієнтир – не дата отримання посвідчення на руки, а дата, зазначена в самому посвідченні.
Звертаємо Вашу увагу, що у випадку неотримання даної допомоги, Ви повинні особисто в письмовій формі звертатися до управління соцзахисту із заявою. Не зволікайте, це потрібно зробити до 30 вересня.

Де отримати гроші?

Районні органи соціального захисту населення перераховують кошти через відділення зв’язку або установи банків на особові рахунки громадян.

Механізм виплати

Постанова КМУ від 14.03.2018 № 170 встановлює розміри виплати і містить певну інформацію щодо порядку виплати, яку потрібно роз’яснити.
Відповідно до п. 1 Постанови :
у 2018 році виплату разової грошової допомоги до 5 травня здійснює Міністерство соціальної політики шляхом перерахування коштів на зазначені цілі структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської державних адміністрацій, які розподіляють їх між структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у місті (у разі їх утворення) рад.

Тобто виплату здійснюють органи соцзахисту

Відповідно до п. 2 постанови: забезпечити подання до 23 березня 2018 р. районним органам соціального захисту населення переліку осіб, які мають право на отримання грошової допомоги:
Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ, Національною гвардією, Національною поліцією, Державною фіскальною службою, Державною службою з надзвичайних ситуацій, Службою безпеки, Службою зовнішньої розвідки, Міністерством юстиції, Управлінням державної охорони, Адміністрацією Державної прикордонної служби, Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державною спеціальною службою транспорту, Генеральною прокуратурою України, іншими утвореними відповідно до законів військовими формуваннями, підприємствами, установами, організаціями — щодо осіб, які не перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду України. Пенсійним фондом України — щодо осіб, які перебувають на обліку в його органах.
Це означає, що всі органи, які ведуть облік ветеранів, мають до 23 березня подати списки до управління соцзахисту для здійснення виплати.

Що потрібно знати і зробити, щоб отримати виплату

Якщо ви ще проходите військову службу.
В цьому разі Ваша військова частина вже мала подати (до 23 березня) списки до управління соцзахисту для виплати Вашої допомоги. Поцікавтесь в усній чи письмовій формі, чи це було зроблено.
Якщо Ви звільнились з військової служби.
В цьому разі списки подає військовий комісаріат за місцем Вашої реєстрації.
Щоб уникнути зайвих проблем, Ви можете зателефонувати до органу соцзахисту або написати листа, додавши копію Вашого посвідчення, з проханням перевірити Ваші дані щодо виплати.Якщо Ви вже на пенсії. 
Тоді Пенсійний Фонд опікується даним питанням і передає списки до управління соцзахисту. Можна потурбувати з цим питанням і Пенсійний Фонд. В усному чи письмовому режимі.
Варто зазначити, що всі ці дії є намаганням попередити можливі негативні ситуації. За законодавством Ви не зобов’язані вчиняти жодних дій, щоб отримати виплату до 5 травня: все має відбуватися автоматично. Єдине виключення стосується осіб, які вперше отримали статус: їм потрібно стати на облік в управлінні соцзахисту, Пенсійному Фонді чи місцю проходженню військової служби та зазначити інформацію щодо свого банківського рахунку. В інших випадках ніяких дій в теорії щороку робити не потрібно. Але на практиці можуть виникати різні ситуації, тому в разі можливості було б непогано їх здійснити.
Джерело: Прямий канал