На Закарпатті цвіте овіяна легендами квітка

Розквітає ця унікальна рослина не лише в Ужгороді. Але у столиці Закарпаття її багато біля озера Кірпічка

Ми звикли байдуже проходити повз квітку з синюватими пелюстками. Але вона овіяна легендами. Колись на Русі дівчата плели з  кучерявих пагонів вінки і кидали їх у ніч на Івана Купала у воду, загадуючи ім`я нареченого. У Німеччині вінки з барвінку вішали на вікна, щоб вони охороняли будинок від ударів блискавок і злого ока.

Барвінок – символ України

Колись барвінок вирощували в якості своєрідного магічного оберега від злих духів і напастей, зараз же його шанують в основному за декоративність, як квітки ніжно-блакитного або лілового забарвлення, так і темно-зеленого листяного покриву. З давніх часів з барвінком пов’язано багато народних повір’їв, легенд, переказів і обрядів.
Крім того, існувало повір’я, що якщо закохані розірвуть листочок рослини навпіл і з`їдять кожен по половинці, то їх почуття ніколи не охолонуть. Досі у багатьох селах краю з барвінку плетуть вінки на шлюбну церемонію.

Цікаво, що барвінок дійсно унікальний. Якщо його висадити на балкон так, щоб пагони могли розростатися вниз, то він може сягнути довжини кількох метрів, хоча в звичайному ґрунті у природних умовах виростає лише близько 30 сантиметрів. Якщо гілочку рослини помістити у вазу з водою, вона житиме доти, поки в ній буде вода. Якщо ж її після того висадити в землю, вона одразу пустить корінці.

Цю рослину назвали так на честь кохання юнака Бара і дівчини Вінки. Барвінком прикрашають весільний коровай, його садять біля хати. Барвінок вплітають дівчата у віночок. Він зеленіє навіть під снігом. Барвінок є символом кохання.
Крім того, він успішно використовується в народній медицині, як зовнішній засіб при гіпертонії, пропасниці, головному болю тощо. Вживати всередину барвінок вкрай небезпечно, так як його сік дуже отруйний при передозуванні. Також варто остерігатися попадання соку барвінку на шкіру.
Барвінок являє собою або багаторічний вічнозелений сланкий напівчагарник, або трав’яниста рослина, що скидає листя на зиму. Серед вічнозелених особливу популярність придбали барвінок великий і барвінок малий. Перший, як видно з назви, є більш великим різновидом, гілки якого можуть досягати довжини до одного метра. Стебла другого виростають до 0,5 метра і мають менш великі листки і квітки.
Барвінок можна успішно вирощувати не тільки на відкритих ділянках, але і використовувати його в якості ампельної рослини для прикраси лоджій і балконів.
Варто пам’ятати, що барвінок належить до отруйних рослин, тому на всяк випадок, слід не допускати до насаджень дітей.
Джерело: Перший кабельний